Criza politica creste riscurile ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei sa inregistreze si in trimestrul al patrulea o scadere fata de trimestrul anterior, estimeaza analistii grupului financiar ING, care estimau un usor avans al economiei romanesti.
"Chiar daca inca ne asteptam ca PIB-ul sa creasca in trimestrul IV din 2009 fata de trimestrul III, pe date ajustate sezonier, cu 0,5%, observam in prezent riscuri in crestere pentru o noua contractie a activitatii economice ca urmare a crizei politice", mentioneaza analistii ING.

"Riscul devine din ce in ce mai important, in conditiile in care sunt sanse reduse pentru o incheiere rapida a crizei politice. Aceasta inseamna ca scaderea PIB pentru intregul an 2009 ar putea fi mai mare decat 7,5%", cat estimeaza ING, se mai arata in raport.

Economia romaneasca s-a contractat cu 7,6% in prima jumatate a acestui an fata de aceeasi perioada din 2008 si a inregistrat deja patru trimestre consecutive de scadere comparativ cu trimestrul anterior.

Economistii grupului olandez avertizeaza din nou ca acordul cu Fondul Monetar International (FMI) poate fi intarziat daca instabilitatea politica persista, iar Romania poate sa ramana in urma altor state din regiune in ceea ce priveste cresterea economica si evolutia monedei nationale. "Va creste, de asemenea, probabilitatea unei alte scaderi a ratingului", se mai spune in raport.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri