Ministerul Muncii sustine ca existenta sistemelor speciale de pensii a facut ca cea mai mare pensie platita de stat sa depaseasca 37.000 de lei in luna octombrie din 2009, de peste 100 ori mai mare decat pensia minima garantata de stat, de 350 lei.
"Existenta unor sisteme speciale de pensii publice care au introdus o serie de privilegii si tratament inegal pentru unele categorii profesionale a creat o diferenta uriasa intre cea mai mica pensie si cea mai mare pensie publica. La 1 octombrie 2009, cea mai mica pensie a devenit 350 lei, in timp ce cea mai mare pensie din sistemele de pensii speciale depaseste 37.000 lei, adica este de peste 100 ori mai mare", se arata in expunerea de motive a proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, consultata de NewsIn.

Ministerul Muncii motiveaza astfel introducerea in sistemul de pensii publice a tuturor angajatilor care activeaza "in domenii in care se utilizeaza legi / prevederi speciale de pensionare".

Astfel, proiectul legii sistemului unitar de pensii publice prevede cresterea varstei de pensionare pentru cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, atat pentru femei cat si pentru barbati, de la de 55 de ani, in prezent, la 60 de ani, pana in 2025.

"In cazul personalului din aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, se transfera cei 5% ce se plateau la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor de stat si se adauga inca 5,5%. Majorarea cu 5,5% a contributiei, se realizeaza prin cresterea soldei/ salariului brut astfel incat castigul net sa nu fie afectat", se arata in document.

Functionari publici parlamentari si personalul asimilat vor putea iesi la pensie pe noua lege la 65 de ani, fata de varsta de pensionare a femeilor de la 58 ani si 9 luni, in prezent si de 63 ani si 9 luni, pentru barbati.

De asemenea, legea prevede "cresterea graduala a stagiului complet de cotizare, necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta, atat pentru femei, cat si pentru barbati de la 25 ani in trimestrul IV 2009, la 30 de ani in 2025, precum si cresterea graduala a stagiului minim de cotizare in specialitate, necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta, atat pentru femei cat si pentru barbati, de la 15 ani in trimestrul IV 2009, la 20 de ani in 2025".

Ministerul Muncii precizeaza ca stabilirea pensiilor pentru cei care nu au contribuit la sistemul public de pensii se va face "prin inmultirea numarului mediu de puncte pe care persoana l-ar fi realizat pe toata durata de activitate, daca ar fi platit contributii de asigurari sociale, cu valoarea unui punct de pensie, stabilita prin lege (732,8 lei in decembrie 2009)"

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri