Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 0,1% in trimestrul III fata de trimestrul II, potrivit datelor revizuite de Institutul National de Statistica (INS) si prezentate ieri, in conditiile in care institutul estimase anterior o scadere de 0,6% in acea perioada.
Semnele de revigorare a economiei in trimestrul III al anului trecut s-au datorat agriculturii si industriei, valoarea PIB la preturi curente in serie ajustata sezonier fiind de 120,87 miliarde lei.

INS a revizuit si datele aferente contractiei economice din trimestrul al doilea, in sensul inrautatirii acestora, de la -1,1% la -1,5%, valoarea PIB fiind de 122,3 miliarde lei, iar pe cele referitoare la scaderea trimestriala din primele trei luni din 2009, le-a imbunatatit, de la -4,6% la -4,1%, la o valoare a PIB de 124,7 miliarde lei.

In ultimul trimestru al anului trecut, economia a scazut cu 1,5% fata de trimestrul III, estimare pe care INS a mentinut-o la nivelul datelor prezentate la jumatatea lui februarie, valoarea PIB prezentata miercuri pentru acel trimestru fiind de 122,3 miliarde lei.

INS a imbunatatit datele privind scaderea economica din 2009 de la 7,2% la 7,1%, valoarea PIB fiind de 491,27 miliarde lei (115,9 miliarde euro), in serie bruta.

Deficitul bugetar a fost de 7,4% din PIB in 2009


Deficitul bugetar al Romaniei a fost de 7,4% din PIB in 2009, la valoarea produsului intern brut publicata miercuri de INS, de 491,27 miliarde lei, care a fost sub estimarile initiale, insa guvernul si-a respectat tinta de deficit in cifre absolute fixata cu FMI.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat la jumatatea lunii februarie ca deficitul bugetului general consolidat a fost de 36,4 miliarde lei la finalul anului trecut, suma care se incadra in tinta de deficit fixata pentru finalul lui 2009 cu Fondul Monetar international (FMI) la 36,5 miliarde lei.

Ultima valoare a PIB luata in calcul de guvern era de 505,5 miliarde lei, cu 14,23 miliarde lei mai mult decat nivelul publicat miercuri de INS.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri