Cifra de afaceri din industrie a sporit in prima luna a acestui an cu 6,5% fata de ianuarie 2009, aceasta fiind a doua luna de crestere dupa 13 luni de scadere continua, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
In ultima luna a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,8% fata de decembrie 2008, pentru prima oara dupa 13 luni de declin, sectorul industrial fiind puternic lovit de criza economica ce afecteaza Romania din toamna lui 2008.

Afacerile din industria extractiva s-au redus in ianuarie 2010 cu 4,8% fata de aceeasi luna din 2009, dar afacerile din industria prelucratoare au sporit cu 7,3%, potrivit INS.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri din industria bunurilor de capital au avut cel mai mare avans, de 26,5%, afacerile din industria energetica sporind cu 20,5%. In schimb, afacerile din industria bunurilor de uz curent au scazut in prima luna a acestui an cu 3,6% fata de ianuarie 2009, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 3,2%, iar cele din industria bunurilor intermediare - cu 1,6%.

Fata de luna anterioara, insa, cifra de afaceri din industrie a scazut in ianurie pe total industrie cu 15,6%, ca urmare a declinului de 16,3% al afacerilor din industria prelucratoare, respectiv de 4,8% al celor din industria extractiva.

Pe marile grupe industriale, industria bunurilor de uz curent a inregistrat cel mai mare declin, de 20,4% fata de decembrie 2009, urmata de afacerile din industria bunurilor de folosinta indelungata, care au scazut cu 18,1%. Cifra de afaceri din industria bunurilor de capital s-a redus cu 17,4%, afacerile din industria bunurilor intermediare, cu 12,4%, iar cele din industria energetica, cu 6,5% fata de decembrie 2009.

Si comenzile noi din industrie si-au reluat cresterea in prima luna a acestui an, cu un avans de 16,3% fata de luna ianuarie a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri