Veniturile bugetare au depasit 35 miliarde lei in primele trei luni ale anului, iar cheltuielile bugetare au fost mai mici decat cele prevazute in acordul cu FMI, ceea ce a facut ca Romania sa se incadreze in tintele stabilite cu Fondul, au declarat surse din MFP.
"Romania s-a incadrat in tinta de deficit convenita cu FMI pe primul trimestru, de 8,25 miliarde lei, in conditiile in care incasarile au depasit 35 miliarde lei si se apropie de 36 miliarde lei, iar cheltuielile au fost mai mici decat cele prognozate initial, potrivit datelor preliminare centralizate la inceputul lunii aprilie", au explicat sursele citate de NewsIn.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au precizat, insa, ca tinta privind veniturile convenita cu Fondul Monetar International (FMI) va fi greu de atins sustinand ca nu se asteapta sa atinga "cifra de 37 de miliarde convenita cu organismele internationale".

Romania s-a angajat prin acordul de finantare incheiat cu FMI ca, in primul trimestru din 2010, sa se incadreze intr-o tinta de deficit bugetar de 8,25 miliarde lei si sa inregistreze cheltuieli primare curente ale bugetului consolidat (cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri si servicii, subventii si o parte din cheltuielile alocate asistentei sociale, n.r.) mai mici de 32,9 miliarde lei, in conditiile in care veniturile bugetului consolidat estimate pentru primele trei luni se ridica la 37,8 miliarde lei.

Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele doua luni un deficit de 5,8 miliarde lei, respectiv de 1,1% din Produsul Intern Brut (PIB), dupa ce in ianuarie reusise sa aiba un usor excedent, de 15,3 milioane lei, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Astfel, veniturile bugetului general consolidat au scazut in primele doua luni din 2010 cu 3% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la 25,2 miliarde lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 5,8%, la 31 miliarde lei.

Romania s-a angajat sa se incadreze in acest an intr-un deficit bugetar de 5,9% din PIB, dupa ce in 2009 deficitul bugetului general consolidat a fost de 36,4 miliarde lei, usor sub tinta convenita cu Fondul Monetar International (FMI) in cadrul acordului stand-by.

Tinta de deficit bugetar de 31,9 miliarde lei stabilita de Fondul Monetar International (FMI) pentru finalul lui 2010 cu aproximativ 1,5 miliarde lei ar putea fi ratata din cauza ca autoritatile romane au luat in calcul un scenariu prea optimist privind evolutia pietei muncii, au avertizat economistii ING Bank Romania.

Citeste aici mai multe despre tintele stabilite de FMI pentru Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri