Romania va inregistra o crestere economica de maxim 0,5% in acest an, deoarece inca trece printr-o perioada de declin major din punctul de vedere al industriei, al constructiilor si al comertului, apreciaza analistii X-Trade Brokers Romania.
“Romania inregistreaza, in continuare, declinuri majore privind productia industriala, constructiile, comertul si cresteri ale ratei somajului, asa incat, cel mai probabil, economia s-a contractat in primul trimestru al anului in curs. De altfel, estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2010 de 0,8-1%, credem ca sunt optimiste, avand in vedere situatia actuala si masurile care (nu) se intrevad: analizele noastre indica un procent de maxim 0,5% ca si crestere economica a Romaniei in acest an”, este de parere Victor Safta (foto), directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

In ceea ce priveste tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia ramane lider al “managementul crizei economice”, reusind sa nu intre in recesiune, in timp ce celelalte state inregistreaza inca evolutii contradictorii, startul relansarii economice fiind greu de intrevazut.

Analiza XTB indica faptul ca, in ultima perioada, atat Uniunea Europeana, cat si statele mari din comunitate au avut rezultate economice neconcludente privind relansarea economica, indicatorii economici cu evolutii negative fiind mai numerosi si mai importanti decat cei care indica un trend pozitiv.

“La jumatatea anului trecut, UE avea multe sanse de a iesi din criza inaintea SUA, dar angajamentul de a fi «impreuna la bine si la rau» a afectat statele dezvoltate, in timp ce economiile mai putin dezvoltate au avut la indemana parghii si fonduri pe care adesea nu le-au valorificat asa cum trebuia. Criza din Grecia constituie pentru UE si mai ales pentru zona euro un real «test de stabilitate», care nu se va incheia odata cu o eventuala decizie finala si operationala in sensul acordarii ajutorului financiar: implicatiile negative asupra economiilor UE si asupra monedei euro vor fi pe termen lung”, sustine Safta.

Pe de alta parte, Statele Unite ale Americii desi raporteaza indicatori care au evolutii negative, cum ar fi creditele de consum care nu au intrat inca pe o panta ascendenta sau inventarele en-gros, ofera semnale coerente privind relansarea economica, apreciaza analistii XTB.

Principalele monede ale lumii au urmat evolutia economiilor carora le corespund : dolarul american s-a apreciat pana la nivelul de 1,3375 USD pentru 1 euro, la sfarsitul zilei de vineri, dupa ce a trecut printr-un minim de 1,3201 USD pentru 1 euro, valoare la care nu a mai ajuns din luna aprilie a anului trecut.

Dolarul american a crescut si comparativ cu yenul japonez, precum si in raport cu alte monede ale lumii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri