Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a prezentat in cadrul unui seminar pe tema modernizarii Romaniei o viziune sintetica asupra crizei economice, invocand trei lectii de baza pe care le adreseaza politicienilor, mediului privat si populatiei.
“Sa nu dai niciodata ceva ce ai putea fi nevoit sa iei inapoi”, altfel zis, sa nu promiti in campanii electorale cresteri ale salariilor si pensiilor ce nu pot fi sustinute pe viitor.

“Pentru cheltuielile permanente este nevoie de finantare din venituri permanente, iar pentru multi lectia aceasta de baza vine acum ca o surpriza”, spune Lazea. In opinia sa, cheltuielile permanente nu trebuie sa fie finantate din venituri exceptionale, asa cum sunt imprumuturile sau privatizarile.

Valentin Lazea, care a tinut sa puncteze faptul ca opiniile exprimate in cadrul seminarului sunt pur personale, a criticat “cadourile electorale” cu care politicienii isi atrag electorat in preajma alegerilor si a recomandat o distantare fata de astfel de practici caracteristice “intregului sud al Europei, asa cum este cazul Greciei si al Italiei”.

• “Perioada de bani castigati usor a luat sfarsit pentru totdeauna” –
este concluzia frusta a economistului-sef de la BNR, care spune ca modelul de satisfacere al consumului intern prin importuri va trebui sa fie inlocuit treptat cu modelul de productie pentru piata externa, iar apoi pentru export.

Valentin Lazea a mai spus ca fata de media europeana, Romania are un nivel mult mai scazut al cotei unice (16% fata de 22%) si al TVA (19% fata de 20%), contributiile pentru asigurarile sociale de stat (CAS) find singurele cu un nivel mai ridicat – de 43,9% comparativ cu 39,5%.

Concluzia? “Fiscalitatea scazuta este arma saracului – el se lupta cu impozitul, asta e tot ce poate face pentru a obtine un avantaj competitional”, a evidentiat Lazea, propunand educatia si cultura ca alte "arme" pe care Romania ar trebui sa le ofere investitorilor.

• "Bani albi pentru zile negre"


In ceea ce-i priveste pe romani, Lazea are un singur sfat: “feriti-va de cadourile politicienilor, mai ales de cele facute in perioadele electorale”. Oficialul BNR a declarat in cadrul seminarului organizat de Ziarul Financiar ca romanii ar trebuie “sa-si puna deoparte bani albi pentru zile negre”, subliniind ca este “total nerealist sa mizezi pe termen lung pe o pensie decenta oferita exclusiv de sistemul pensiilor de stat (pilon I)”. Potrivit lui Lazea, in vremurile de relativa prosperitate cetatenii ar trebui sa economiseasca, nu sa se supraindatoreze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri