Productia de grau din acest an va fi mai slaba decat s-a estimat initial, 15-20% din suprafata cultivata fiind afectata de fenomenele meteorologice nefavorabile, a declarat vineri secretarul de stat de la ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu.
Din totalul suprafetei agricole cultivate cu grau, de 2,06 milioane hectare, pana la 21 iulie s-a recoltat productia de pe 1,05 milioane hectare, respectiv 51% din total. Productia medie la hectar a fost de 2.863 tone, fata de cea estimata de 3.221 tone/ha.

Radulescu sustine ca productia de grau va fi mai slaba in acest an din cauza fenomenului de incoltire, dar ca aceasta va fi suficienta cat sa acopere necesarul intern. Din totalul productiei obtinute, aproximativ jumatate este grau panificabil, iar jumatate furajer.

Reprezentantii ministerului agriculturii sustin ca este posibil ca pretul la grau sa urce in aceasta toamna, ca urmare a diminuarii productiei interne, dar si a problemelor pe plan extern, mai ales in Rusia. Radulescu a explicat ca scumpirea graului ar trebui sa nu se reflecte in pretul painii pana la pragul de 700 lei pe tona, in prezent pretul fiind de 520 de lei pe tona pentru graul panificabil, potrivit NewsIn.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, pana la data de 21 iulie, s-a recoltat 90% din suprafata de orz de toamna, respectiv 219.537 de hectare, din 243.461 hectare culitvate, iar productia obtinuta a fost de 660.077 tone.

Rapita a fost recoltata in proportie de 86%, respectiv pe 499.319 hectare din cele 580.054 hectare cultivate, iar productia medie a fost de 1.631 tone la hectar, fata de 1.764 tone estimat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri