Garda Financiara a suspendat, in primul semestru, activitatea comerciala a peste 3.500 de firme pentru nedotarea cu case de marcat electronice si pentru neemiterea bonurilor fiscale, numar aproape dublu fata de cel al agentilor economici suspendati, din aceleasi motive, in ianuarie - iunie 2009.
Neemiterea bonului fiscal este contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 8.000 de lei si 40.000 de lei, atragand si suspendarea activitatii firmei in cauza pentru trei luni.

"Totodata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala aminteste agentilor economici ca neindeplinirea obligatiei de a se dota si de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, emiterea de bonuri cu o valoare inferioara celei reale, precum si neintroducerea datelor inscrise pe rola jurnal privind tranzactiile efectuate de la ultima inchidere zilnica pana in momentul stergerii memoriei operative constituie contraventii sau, dupa caz, infractiuni", se arata intr-un comunicat al ANAF.

De asemenea, legislatia obliga clientii sa solicite si sa pastreze bonurile fiscale pana la iesirea din magazin, informeaza Mediafax.

Cumparatorii de bunuri si servicii vor primi de la stat o parte din banii cheltuiti, in schimbul bonurilor fiscale, si vor beneficia de deduceri fiscale pentru lucrari de reabilitare a locuintelor, plafoanele anuale in functie de care vor fi calculate aceste facilitati urmand sa fie decise de Guvern.
Facilitatile au fost anuntate, sambata, de premierul Emil Boc, care a apreciat ca astfel poate fi contracarata evaziunea fiscala.

In cazul bonurilor fiscale, premierul a precizat ca Executivul va stabili un plafon anual, din care un procent va fi returnat consumatorului, ca o metoda de combatere a evaziunii fiscale.

Presedintele patronatului din industria alimentara Romalimenta, Sorin Minea, a declarat vineri ca magazinele de proximitate nu mai dau bonuri fiscale si au inceput sa se aprovioneze de pe piata neagra, dupa majorarea TVA de la 19% la 24%.

Agricultorii au atentionat, dupa ce Guvernul a majorat TVA, ca decizia duce la scumpirea produselor, anuleaza masurile de combatere a evaziunii fiscale si favorizeaza piata neagra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri