Scaderea economica din Romania va fi mai mare in acest an fata de nivelul anticipat, din cauza deciziei CC, care a impus cresterea TVA, a inundatiilor si a contextului economic international, redresarea economica fiind anticipata pentru anul viitor, a declarat premierul Emil Boc.
Intrebat de jurnalisti de ce crede ca scaderea economica va fi mai mare decat cea preconizata initial, premierul a indicat mai multe motive, referindu-se si la decizia Curtii Constitutionale de a respinge reducerea pensiilor, in urma careia Guvernul a trecut la majorarea TVA, scrie Mediafax.

"Este posibil sa fie mai mare decat cea previzionata pentru cel putin doua cauze. In primul rand, faptul ca am fost obligati, datorita deciziei Curtii Constitutionale, sa umblam la TVA. In al doilea rand, datorita inundatiilor. Si, in al treilea rand, si al contextului economic si mondial in care inca ne aflam in momentul de fata (...) Ce se contureaza in momentul de fata, atat din partea FMI si a CE, cat si din partea autoritatilor romane, este ca vom avea in 2011 o crestere economica. Cat? Vom vedea in urma anlizelor pe care le facem impreuna cu partenerii europeni si cu FMI, a spus Emi Boc (foto).

El a reiterat totodata ca reprezentantii institutiilor financiare nu au formulat solicitari de majorare a TVA sau a cotei unice de impozitare, in discutiile din aceste zile cu autoritatile romane.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, vineri, ca discutiile cu FMI nu vizeaza majorari de taxe si impozite, nici in acest an, nici in 2011, dar ca noile estimari indica o scadere economica de 1,7 - 1,9% in acest an.

Vladescu a reiterat ca tinta privind deficitul bugetar din 2010 va ramane nemodificata, la 6,8% din PIB.
Estimarile oficiale, atat pentru evolutia economiei din acest an, cat si pentru anul viitor urmeaza sa fie prezentate public de catre Fondul Monetar International la finalul misiunii de evaluare a acordului incheiat cu autoritatile romane in primavara anului trecut.

La inceputul acestei saptamani, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca este mai optimist decat unii analisti in pivinta evolutiei economiei in 2011 si ca este posibila o revenire pe crestere a PIB.

Noile proiectii privind economia sunt mai optimiste decat cele avansate de alte surse. BERD si Erste Bank estimeaza o contractie a PIB de 3%, iar Capital Economics un recul de 2,5%.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca Romania va inregistra o crestere economica "buna" anul viitor, dupa doi ani de recesiune, avansul PIB urmand sa fie sustinut de exporturi si consum.

El a aratat totodata ca discutiile dintre Guvern si FMI nu vor conduce la masuri suplimentare pentru 2010 si 2011, astfel ca nu se are in vedere o noua taiere de salarii, rezultatul fiind aplicarea celor existente pentru incadrarea in tintele de deficit bugetar.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene se afla in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru o noua revizuire a acordului cu Romania, care va evalua modul in care Romania a indeplinit criteriile de performana stabilite pentru finele lunii iunie si in cadrul careia se discuta si despre un nou set de prognoze macroeconomice.

In urma incheierii acestei revizuiri, Consiliul Director al FMI ar trebui sa supuna aprobarii, in luna septembrie, eliberarea celei de-a sasea transe din imprumut, in valoare de peste 900 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri