Capcana populismului este dominanta in discursul public si reprezinta "drumul spre iad", iar riscul de a promite mai mult decat isi permite economia, care a facut foarte mult rau Romaniei, este in crestere odata cu apropierea alegerilor, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax.
"Nu este suficient sa ai intentii bune si sa vorbesti bine la televizor, capcana populismului ne pandeste si este aproape dominanta in discursul public de astazi si este exact drumul spre iad (...) Riscul de a confunda dorinta cu putinta a facut deja foarte mult rau Romaniei. Riscul ne pandeste pentru ca alegerile se apropie si tentatia de a promite mai mult decat poate acorda economia este mare", a spus Isarescu in conferinta "Coordonate de actualitate ale restructurarii economiei romanesti".

El a aratat ca, in final, rolul factorului politic este sa gaseasca un echilibru intre ceea ce se poate si ceea ce se doreste si sa echilibreze in timp povara fiscala pe generatii.

Vorbind despre politicile fiscale si privind forta de munca, guvernatorul BNR a aratat ca "ambele au starnit, mai ales in acest an, prea multe pasiuni politice, sociale, sindicale si un studiu prea putin aprofundat".

Isarescu a continuat critica asupra discursului public, aratand ca dezbaterile privind deficitul bugetar se poarta "de parca cineva arunca cu bani din cer", iar problema este tratata "cu o nonsalanta inspaimantatoare".

"Problema datoriei publice nu este trecuta nici macar pe umerii generatiei viitoare, ci pe umerii altcuiva. Apare ca o povara care nu vine in urma deciziilor noastre", a adaugat oficialul bancii centrale.

Evaziunea, problema de securitate nationala

Evaziunea a ajuns la dimensiunea unei probleme de securitate nationala, care cauzeaza distorsiuni majore concurentiale, si este nevoie de o decizie politica pentru a trece la plata corecta a impozitelor, a declarat directorul directiei audit din BNR, Eugen Radulescu.

"Nivelul evaziunii este endemic.... Exista slabiciuni majore pe intregul lant de colectare. Distorsiuni majore concurentiale. Unii platesc si altii nu platesc. Unii sunt puternici si la ei nu ajung controalele, controalele ajung numai la cei fraieri", a spus Radulescu.

El a dat ca exemplu graul, unde gradul de impozitare nu depaseste 20%, aratand ca productia de grau nu se ascunde, ci sta in silozuri mari, la vedere.

Istoria politicii monetare a BNR, povestita de Mugur Isarescu in ultima sa lucrare

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a lansat lucrarea ”Contributii teoretice si practice in domeniul politicilor monetare si bancare”, carte ce a fost dedicata aniversarii a 130 de ani de la infiintarea BNR.

“Dupa ce s-au scurs doua decenii tumultoase, din decembrie ’89 si pana astazi, Romania trecand mai intai peste o granita de sistem, apoi ingloband tranzitia de la dictatura la democratie, de la plan la piata, aderarea la NATO si la Uniunea Europeana, am datoria sa public o lucrare de sinteza in care sa contopesc fapte si probleme esentiale privind evolutia economiei romanesti in perioada postcomunista", scrie Mugur Isarescu in introducerea ultimei sale lucrari.

Desi cartea este semnata de catre Mugur Isarescu, guvernatorul BNR sustine ca aceasta este o lucrare colectiva la care au lucrat numerosi specialisti din banca centrala.

Guvernatorul BNR mai precizeaza ca scopul pentru care a pornit la drum cu aceasta lucrare a fost acela de a reda cititorilor, intr-o forma unitara, un tablou al evolutiei economiei si a sistemului bancar din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri