Semnatarii motiunii de cenzura care a fost depusa de catre opozitie, sustin ca, in cazul trecerii acesteia, doresc sa realizeze un guvern de criza, sa organizeze alegeri anticipate in maximum sase luni si sa renegocieze angajamentele convenite cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.
"Dupa caderea guvernului B.U.B.A, noi, semnatarii acestei motiuni, impreuna cu cei care ni se vor alatura, dorim sa realizam un guvern de criza, care sa-si asume doua obiective: stabilizarea societatii prin cateva masuri de urgenta si organizarea de alegeri anticipate in maxim 6 luni", se arata in textul motiunii de cenzura, remis agentiei Mediafax.

In opinia semnatarilor, Romania se afla in fata unei optiuni majore: fie este aruncata intr-o criza sociala si economica si mai profunda, "sub guvernarea incompetenta a unui Guvern expirat politic", fie Cabinetul Emil Boc este demis, deschizandu-se calea pentru gasirea altor solutii politice, economice si sociale.

"Alegerea este clara, chiar daca ea poate fi dificila pentru parlamentarii care compun arcul guvernamental.
Cei care vor vota pentru aceasta motiune a celor multi voteaza pentru stoparea condamnarii la saracie si la faliment a milioane de romani. Cei care vor vota impotriva acestei motiuni trebuie sa isi asume, fiecare in parte, responsabilitatea pentru dezastrul pe care actuala guvernare il produce zi de zi in Romania, inclusiv in colegiilor lor", se arata in motiune.

Opozitia sustine ca tara are nevoie de o alta abordare, de un nou contract social, de o noua viziune in ceea ce priveste soarta sa si a cetatenilor sai. "Este nevoie de un nou model, care sa stimuleze cresterea economica pentru bunastarea tuturor cetatenilor", se arata in document.

Semnatarii propun un pachet de masuri pe termen scurt, pe care il definesc la 6-9 luni, desi se angajeaza sa organizeze anticipate in maximum 6 luni.

Intre masurile pe care opozitia se angajeaza sa le ia daca va ajunge la guvernare se regasesc: renegocierea angajamentelor cadru convenite de Romania in acordul de imprumut convenit cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana; revizuirea politicilor economice si sociale ale actualului Guvern cu aplicabilitate de la 01.01.2011; revenirea asupra reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, readucandu-le la nivelul de dinainte de 1 iulie 2010.

PSD si PNL nu se angajeaza, potrivit masurilor pe care le propun prin motiunea de cenzura, sa diminueze TVA la 19%, asa cum au anuntat in repetate randuri liderii celor doua partide. Textul motiunii mentioneaza insa "revizuirea cotei de TVA in concordanta cu rezultatele economice din 2010".

Semnatarii mai sustin: neimpozitarea pensiilor sub plafonul de 1.000 lei;
reconsiderarea achizitiilor publice pe baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienta si eficacitate; eliminarea coruptiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public si transparentizarea folosirii acestuia; asumarea angajamentului politic ca imprumuturile sa fie indreptate cu prioritate catre investitii, garantandu-se astfel obtinerea resurselor financiare pentru rambursarea datoriei publice; cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale prin simplificarea procedurilor de accesare si prin solutii de creditare pentru cofinantare a IMM-urilor.

Partidele din opozitie au depus, luni, la Parlament, motiunea de cenzura, care este semnata de 209 parlamentari. Pentru adoptarea acesteia sunt necesare 236 de voturi favorabile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri