Ministerul Justitiei a luat masuri pentru reducerea termenelor de judecata, dar efectele acestora se vor vedea peste cateva luni, a declarat ministrul de resort, Catalin Predoiu, la o intalnire cu investitorii straini, care au reclamat durata mare a proceselor, conform Mediafax.
"Termenele proceselor de judecata ne preocupa in cel mai inalt grad si suntem ingrijorati de prelungirea acestora in ultimul an. Am identificat patru cauze care duc la prelungirea acestor termene. Una dintre ele este modul in care tipurile de cauza sunt alocate spre rezolvare diferitelor instante. In acest moment competentele sunt alocate nejudicios intre institutii, astfel incat unele instante sunt foarte aglomerate si exista zone de anormalitate", a spus Predoiu, la seminarul "Parteneriat pentru Crestere Economica 2011", organizat de Consiliul Investitorilor Straini (CIS) si Ziarul Financiar.

El a raspuns astfel vicepresedintelui CIS, Steven van Groningen, care a declarat ca desi Ministerul Justitiei este un partener bun de dialog pentru investitori, pe acestia ii preocupa durata proceselor si a termenelor de judecata.

A doua cauza identificata de ministrul Justitiei este legata de procedurile de citare, pe care le considera greoaie si depasite si lasa loc abuzurilor.

"Pe cele doua cauze an intervenit legislativ si va avea loc o fluidizare a proceselor", a adaugat Predoiu, mentionand ca alocarea resurselor umane in sistem, respectiv a judecatorilor, este a treia cauza care prelungeste termenele de judecata.

Predoiu a adaugat ca trebuie optimizat numarul de judecatori, iar in acest sens Comisia Europeana a cerut Consiliului Superior al Magistraturii sa imbunatateasca modul de alocare a resurselor umane in sistem, astfel ca Ministerul Justitiei nu poate interveni.

"A patra cauza este un anumit mecanism tehnic de incarcare a judecatorilor cu dosare. Exista un diferend intre Ministerul Justitiei si Consiliul Suprem al Magistraturii in privinta modului in care trebuie structurat acest sistem. Exista necesitate de a suplimenta numarul de judecatori, dar nu impartasesc explicatia generala cu lipsa de judecatori. Suntem departe de a avea un deficit pe judecatori. Noi avem acum 20 de judecatori la 100.000 de locuitori, in timp ce in Franta raportul este de 11 judecatori la 100.000 de locuitori, in Italia de 10, in Austria raportul este egal cu cel de la noi, iar in Germania sunt mai multi judecatori la 100.000 de locuitori decat in Romania", a precizat Predoiu.

El a explicat investitorilor ca pe toate cauzele care duc la prelungirea termenelor s-a intervenit, dar fiind un sistem complicat va dura cateva luni pana cand se vor vedea efectele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri