Salariile de baza din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie 2010, iar salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 lei la 670 lei, a anuntat premierul Emil Boc, conform Mediafax.
El a sustinut ca salariile sunt majorate la nivelul care poate fi suportat de economie, in conditiile crizei financiare.

"Cea mai importanta prevedere a Legii de aplicare pe 2011 a Legii salarizarii este aceea ca salariile de baza din luna octombrie 2010 se majoreaza cu 15%. Vreau sa fiu clar si explicit, atit isi poate permite Romania in momentul de fata tinand cont de realitatile crizei in care inca ne aflam si de necesitatea de incadrare in tintele de deficit pe care le avem pentru 2011. Trebuie sa ramanem consecventi in a aborda politica fiscala, politica legata de salarii, de investitii, pentru a genera in primul rand dezvoltare si locuri de munca, pentru a avea o sustinere pe termen mediu si lung, pentru a avea o sustinere a infrastructurii si a platii salariilor si pensiilor, dar o plata reala cu acoperirea cresterii productivitatii in Romania", a spus Boc.

In privinta salariului de baza minim brut pe tara, premierul a aratat ca majorarea de la 600 la 670 lei acopera in fapt nivelul inflatiei pe 2009 si 2010.

"Am ajuns la aceasta forma dupa indelungi analize, dezbateri, discutii cu sindicate, patronate, cu organismele cu care suntem in acorduri interntionale, FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala, am ajuns la aceasta concluzie, de a putea promova pentru 2011 in aceasta forma Legea salarizarii personalului platit din fonduri publice", a conchis Boc.

Proiectul legii salarizarii unitare prevede ca salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor.

Salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

Proiectul legii salarizarii unitare prevede totodata ca valoare de referinta este de 600 lei, dar ca in 2011 nu se aplica aceasta valoare si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.

Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se majoreaza valoarea soldei/salariului astfel incat majorarea cotei contributiei individuale de asigurari sociale de stat, stabilita prin legea care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice, sa nu conduca la diminuarea sau cresterea venitului net lunar al acestor categorii de personal.

Angajatii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masa, cadou si de vacanta, iar munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori va fi compensata numai cu timp liber.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri