Senatorii au adoptat, luni, o ordonanta de urgenta pentru aprobarea Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii, care prevede alocarea a circa patru miliarde de euro pentru finantarea unor proiecte de infrastructura in domeniul dezvoltarii regionale si in domeniul mediului.
Potrivit OUG 105/2010, adoptata cu 55 de voturi "pentru", 35 "impotriva" si doua "abtineri", principalii ordonatori de credite pentru aceste proiecte vor fi Ministerul Dezvoltarii Regionale si Ministerul Mediului, informeaza Mediafax.

Astfel, Ministerul Dezvoltarii va primi bani la capitolul "Infrastructura in domeniul dezvoltarii regionale", pentru realizarea, modernizarea sau reabilitarea a 10.000 de km de drumuri judetene si de interes local, precum si pentru "modernizarea satului romanesc prin imbunatatirea calitatii vietii pentru populatia rurala".

Ministerul va folosi fondurile pentru realizarea de retele de canalizare si statii de purare a apelor uzate, precum si de retelele de alimentare cu apa a localitatilor.

Potrivit ordonantei, Ministerul Mediului va primi fonduri la capitolul "Infrastructura in domeniul mediului" pentru programe multianuale de mediu si gospodarire a apelor, pentru infrastrustructura in domeniul gospodaririi apelor, lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundațiilor, marirea gradului de siguranța a barajelor si reabilitarea zonei costiere.

In actul normativ se mai mentioneaza ca finantarea proiectelor prioritare prevazute prin ordonanta se asigura din sume alocate anual cu acesta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, prin bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite, pe baza documentatiilor tehnico-economice aprobate.

In cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Ioan Mang a intrebat cum va reusi Guvernul sa investeasca in aceste proiecte din resurse proprii, stiut fiind ca, potrivit prevederilor OUG, plata lucrarilor va incepe in 2013.

"Am senzatia ca nu este vorba decat de o actiune pur electorala, de dorinta guvernului de a taia panglici in urmatorii doi ani, urmand ca viitorul guvern, de dupa 2012, sa achite nota de plata", a aratat senatorul.

El a criticat, pe de alta parte, faptul ca este vorba de constructii de drumuri, de autostrazi si de alte obiective care vor avea ca rezultat defrisari de spatii verzi, taieri de pomi, Mang atentionand ca actul normativ va avea impact asupra mediului.

Senatorul PSD Adrian Tutuianu i-a atentionat pe senatori ca discuta "celebrul program de 4 miliarde de euro cu care PDL incearca sa se salveze de la un dezastru electoral in 2012".

"Este un program destinat alimentarii clientei de partid. Se va intampla ce s-a intamplat pana acum: 80% din fonduri vor merge la localitati conduse de primari PDL si catre firme ale PDL. Este un program care nu este platit de actualul guvern, ci de cel viitor", a sustinut social-democratul.

In replica, senatorul PDL Radu Berceanu a afirmat ca programul de 10.000 de km de drumuri judetene reabilitate este cel aprobat de Parlament la inceputul anului 2009 si redactat de PDL impreuna cu PSD.

"Am fost chiar felicitat pentru aceasta idee de catre colegii de la PSD, care au considerat ca drumurile judetene reparate vor avea un efect foarte bun si asupra drumurilor nationale si au dorit inceperea acestui program cat mai repede. Asa ca nu inteleg de ce au venit colegii de la PSD sa critice vartos aceasta idee", s-a declarat nedumerit senatorul PDL.

El a mai spus ca intrucat in aceasta guvernare au fost platite "datorii importante, frumoase, inclusiv la transporturi, de vreo 2 miliarde de euro", este normal ca unele proiecte viitoare "sa treaca de granita dintre legislaturi".

Ordonanta de Urgenta a fost aprobata de Guvern in noiembrie. Actul se refera la investitii care urmeaza sa fie efectuate in perioada 2011 - 2020.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri