Romania ar putea primi in ianuarie o transa de 360 milioane euro, amanata deja de trei ori, de la Banca Mondiala (BM), parte a acordului cu FMI, UE si alti creditori internationali, daca se mentin schimbarile aduse sistemului de pensii, a declarat Francois Rantrua, country manager al BM.
Cele 360 de milioane de euro reprezinta a doua transa a imprumutului de un miliard de euro pe care BM il acorda Romaniei in cadrul acordului de finantare de 20 de miliarde de euro convenit cu Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana (UE) si alti creditori, informeaza Mediafax.

Transa este conditionata de respectarea de catre Curtea Constitutionala a reformelor din sistemul de pensii, inclusiv cresterea varstei de pensionare, a spus Rantrua, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Ultima transa, de 340 milioane de euro, va fi achitata in functie de progresul legii salarizarii unitare, a adaugat reprezentantul BM.

Legea care prevede cresterea varstei de pensionare, aprobata la 7 decembrie in Parlament, a fost contestata de opozitie la Curtea Constitutionala, iar o decizie ar putea fi luata in aceasta saptamana.

"Avand in vedere situatia politica, deloc usoara, sunt incurajat de ceea ce am reusit sa facem in Romania. Perspectivele de crestere sunt bune. Sigur ca nu sunte cele mai bune din regiune si nu te poti astepta sa intri intr-o criza cu o situatie structurala dificila si sa iesi primul, insa in Romania exista semne ale iesirii din criza", a spus el.

Inaintea unei decizii privind ultima transa, BM analizeaza bugetele ultimelor sase din cele 12 ministere, a spus Rantrua. Odata cu incheierea acestui proces, BM va avea "o propunere interesanta pentru Guvern", a adaugat oficialul BM, fara sa ofere detalii.

"Ar fi inteligent, daca Guvernul ne-ar intreba, sa aiba pregatite noi masuri structurale pentru a treia transa", a declarat el.

Guvernul si-a asumat, marti, raspunderea pe legea salarizarii unitare in Parlament.

BM deruleaza "evaluari" privind functionarea a 12 sectoare industriale din Romania, inclusiv transporturi si agricultura, si va prezenta o analiza detaliata, cu recomandari de imbunatatire a performantei, in timpul urmatoarei misiuni comune a FMI, UE si celorlalte institutii partenere in acordul de imprumut, a afirmat Rantrua.

Urmatoarea evaluare va incepe probabil la 20 ianuarie, cand Romania intentioneaza sa deschida negocieri pentru extinderea actualului imprumut cu un acord preventiv de la FMI, a declarat, duminica, premierul Emil Boc.

"Exista anumite sectoare economice care au nevoie de reforme mai ample decat altele, au un grad de dificultate mai ridicat, angajeaza foarte multi oameni, multi functionari publici, nu au bani suficienti si se afla in competitie cu altele. Vom discuta masurile cheie necesare si este prerogativa guvernului sa anunte aceste reforme", a spus country manager-ul BM pentru Romania.

BM lucreaza cu Ministerul de Finante la un proiect pentru imbunatatirea colectarii de taxe dupa modelul implementat in Bulgaria, unde au crescut cu cinci puncte procentuale veniturile bugetare raportate la PIB ale celui mai sarac membru al Uniunii Europene.

"In Bulgaria, programul a durat sase ani si toate partidele politice s-au angajat in acest proiect. Cred ca rezultatele vor fi spectaculoase. Nu este nevoie de o majorare a taxelor. Cu aceleasi taxe sunt convins ca vom reusi sa strangem venituri mai mari", a afirmat Catalin Pauna, economist-sef al BM pentru Romania, in cadrul aceluiasi interviu.

Romania a incheiat anul trecut un acord de imprumut in valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri