Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a instituit o alerta pentru prevenirea contaminarii cu virusul febrei aftoase, cea mai periculoasa boala a animalelor, dupa ce un caz de febra aftoasa la mistreti a fost confirmat in Bulgaria.
Astfel, seful autoritatii, Radu Roatis-Chetan, a convocat astazi un grup de experti in domeniu, pentru a elabora strategia de supraveghere si protective, relateaza Mediafax.

"Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul Romaniei le reprezinta in acest moment judetele Constanta, Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Teleorman, Olt si Dolj", se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea a informat in acest sens autoritatile locale din judetele de risc si asociatiile de vanatori.

"Aceasta boala este foarte contagioasa, iar implicatiile economice sunt de notorietate ca fiind dezastruoase, se pot inchide zone intregi. Orice aparitie a unei boli se comunica imediat la Uniunea Europeana si, dupa ce se intruneste un comitet special, se dau deciziile la nivelul statelor comunitare. Noi am dispus de urgenta masuri de control si prevenire in zonele de risc de la granita cu Bulgaria, iar specialistii nostri, impreuna cu autoritatile locale, sunt in alerta pentru a impiedica oricare posibilitate de contaminare", a declarat Roatis-Chetan.

Boala a fost depistata la trei mistreti vanati in regiunea Burgas, intr-o zona situata la doi kilometri de granita cu Turcia.

"Romania este libera de febra aftoasa din 1974, iar acest statut este mentinut si reconfirmat anual de catre Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor. (...) Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate - bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau salbatice, raspandirea exploziva a virusului facand din aceasta cea mai periculoasa boala a animalelor, in principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea productiilor animaliere si nu in ultimul rand din cauza blocarii comertului cu animale si produse si subproduse de origine animala", precizeaza ANSVSA.

Autoritatea aminteste de epidemia de feba aftoasa care a afectat Marea Britanie in 2001, cand au fost ucise circa sase milioane de animale. Epidemia a provocat atunci pierderi in agricultura si lantul alimentar estimate la 3,1 miliarde lire sterline.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri