Banca Mondiala (BM) a inclus Romania, alaturi de alte cinci tari, in categoria economiilor in dezvoltare din Europa si Asia Centrala care aplica cele mai ample masuri de restructurare, potrivit raportului Global Economic Prospects 2011.
Alaturi de Romania se afla Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Rusia si Ucraina, informeaza Mediafax. Alte tari din regiune care trec printr-un proces de restructurare semnificativa sunt Albania, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Kargaza, Lituania, Republica Moldova, Macedonia si Uzbekistan.

Banca Mondiala anticipeaza ca Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 1,5%, urmata de un avans de 4,4% in 2012, estimarile fiind in concordanta cu cele ale Fondului Monetar International. BM se asteapta pentru acest an la un deficit de cont curent de 6,4% din PIB, care se va amplifica usor, la 6,5%, in 2012, dupa un nivel de 6,3% in 2010.

Revenirea la un nivel al activitatilor anterior crizei reprezinta o piatra de hotar importanta, dar marimea decalajului intre PIB-ul potential si cel actual depinde de amploarea scaderii productiei si rata de crestere, noteaza institutia financiara internationala.

In economii cu ritm rapid de dezvoltare, precum China, cu o rata de crestere anuala a productiei industriale de 14% in primii cinci ani ai deceniului trecut, revenirea la nivelul din 2008 implica un decalaj de 20% comparativ cu ceea ce s-ar fi intamplat in absenta crizei.

Estimari care iau in calcul pierderile totale din timpul crizei, nu doar cele din industrie, confirma ca diferentele intre potentialul de productie si nivelul actual al acesteia au disparut sau sunt pe cale sa dispara la nivel mondial.

Astfel, in tarile cu venituri ridicate se mentine un decalaj al productiei de 2%, dar in regiunile aflate in dezvoltare, cu exceptia Europei si Asiei Centrale, este sub 1%. Chiar si in aceasta regiune, capacitatile de productie in exces sunt concentrate in sase state, respectiv Romania, Bulgaria, Kazahstan, Lituania, Rusia si Ucraina. In restul regiunii decalajul este aproape de zero, se arata in raport.

In mod similar, deficitele de productie sunt concentrate in tarile cu activitati in exces in perioada de boom economic, inclusiv economii in tranzitie precum, Ungaria si Cehia.

Un exemplu elocvent il reprezinta ratele somajului din Estonia, Grecia, Irlanda, Lituania, Ucraina si Statele Unite, care depaseau 8% la sfarsitul anului 2010, fiind de peste trei ori mai mari comparativ cu nivelurile anterioare crizei.

Pentru cele sase state din regiunea Europa si Asia Centrala puternic afectate de criza, BM anticipeaza in ansamblu o crestere a PIB de 3,9% in acest an si 4,1% in 2012, deficitul de productie fiind de 4,2%.

Pentru ansamblul regiunii Europa si Asia Centrala, BM anticipeaza incetinirea cresterii economice de la 4,7% la 4% in acest an, urmata de accelerarea la 4,2% in 2012.

Cresterea din Europa Centrala si de Est este estimata la 2,1% si 3,9% pentru 2011 si 2012 si va continua sa fie limitata de masurile de restructurare. In aceasta categorie au fost incluse Romania, alaturi de Albania, Bulgaria, Lituania si Macedonia.BM avertizeaza ca o crestere a PIB sub asteptari in zona euro reprezinta un risc pentru economiile din Europa Centrala si de Est, avand in vedere gradul ridicat de integrare, din punct de vedere comercial, financiar si al pietei muncii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri