Tranzactia dintre Metlife si Aviva anunta o noua consolidare pe piata romaneasca de asigurari de viata, atat la nivelul jucatorilor mari cat si al cotei de piata. Citeste un interviu exclusiv cu reprezentantul cel mai avizat al asiguratorului american Metlife in Romania, Theodor Alexandrescu - CEO Alico Asigurari.
WS.ro: Ati declarat in 2011 ca Alico tinteste primul loc din piata de asigurari de viata intr-un interval de cinci ani, inclusiv prin achizitii. Astfel, o intrebare logica ar fi ce aduce nou achizitia operatiunilor Aviva in Romania pentru Alico, din punct de vedere al retelei de distributie, produse si pozitie pe piata?

Theodor Alexandrescu: Evident ca principalul scop al acestei tranzactii este cresterea. Asa cum declaram anterior, Romania reprezinta o tara strategica pe harta de investitii a Metlife, iar aceasta tranzactie este in linie cu strategia grupului, de crestere substantiala pe plan international.

Achizitia anuntata va completa capacitatea pe care o are Alico Romania cu o retea de distributie vasta si diversificata, va extinde paleta de produse si va consolida si mai mult pozitia companiei pe piata asigurarilor de viata si a pensiilor administrate privat.

WS.ro: Este o achizitie tactica sau strategica?

Theodor Alexandrescu:
Este o achizitie strategica pentru ca ne ajuta sa ne atingem obiectivul strategic, acela de a deveni lideri pe piata asigurarilor de viata din Romania.

Totodata, reprezinta o achizitie tactica pentru ca modelul de afaceri, reteaua si portofoliul Aviva se pliaza perfect pe planurile noastre imediate.

WS.ro: Aviva a dorit sa-si restranga prezenta in Romania pe motiv ca nu are o pozitie dominanta si inregistrat constant pierderi. Va asteptati la un salt major in piata pentru Alico dupa integrarea operatiunilor Aviva din Romania?

Theodor Alexandrescu: In primul rand, Aviva a dorit sa renunte la unele operatiuni din regiune intrucat nu faceau parte din aria geografica de baza pentru companie in urma unor schimbari la nivelul strategiei. Pe de alta parte, asa cum spuneam aceste operatiuni sunt potrivite pentru planurile strategice ale Metlife, care este reprezentata de Alico pe piata din Romania.

Aceasta tranzactie sustine realizarea obiectivului nostru de a deveni numarul unu pe piata de asigurari de viata din Romania, in urmatorii ani prin crestere organica, prin achizitii si prin dezvoltarea de noi structuri de distributie, atragand forta de vanzare foarte bine calificata. Va aduc aminte ca Alico este deja lider de piata din punct de vedere al profitului, ceea ce ne ofera stabilitate pe termen lung si capacitatea de a dezvolta operatiunile din Romania.

WS.ro: Se „pregateste” astfel Alico Asigurari, divizia internationala din Romania a Metlife, pentru mult anuntata reforma in sanatate?

Theodor Alexandrescu: Referitor la reforma din sanatate, grupul american din care Alico face parte, Metlife, are o experienta indelungata si extinsa in acest domeniu pe care o vom valorifica cu siguranta odata ce cadrul legislativ va fi definitivat. Din acest punct de vedere achizitia Aviva nu are legatura directa cu reforma in sanatate. Deocamdata, prin intermediul grupului de lucru, constituit la sfarsitul anului trecut pentru a sprijini reforma in sanatate, ne asumam rolul unui partener de discutii cu institutiile statului, urmarind modernizarea si restructurarea sistemului medical din Romania.

WS.ro: Cum se va realiza integrarea clientilor Aviva in portofoliul Alico? Veti prelua si produsele Aviva sau le veti adapta celor deja existente in oferta Alico?

Theodor Alexandrescu: In prezent, asteptam primirea aprobarilor necesare de la autoritatile competente si estimam ca tranzactia va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an. Ulterior, va urma o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni pentru realizarea procesului de integrare. Astfel, in acest moment este prea devreme pentru a furniza informatii detaliate. Cel mai important de mentionat pentru clienti este faptul ca beneficiile politelor sau ale contractelor, costurile si comisioanele vor ramane neschimbate ca urmare a aestei tranzactii.

Ceea ce ne dorim sa transmitem este ca ne asumam un angajament pe termen lung fata de clienti pentru a respecta conditiile contractuale din politele si contractele preluate. Angajatii Alico si Aviva vor lucra impreuna pentru elaborarea planului de integrare si pe masura ce vom progresa vom informa clientii despre noile evolutii.

WS.ro: Cum vede personal, Theodor Alexandrescu, CEO Alico Asigurari, aceasta achizitie ? Care a fost rolul dumneavoastra in aceasta tranzactie?

Theodor Alexandrescu: Alico a fost si va fi permanent atenta la potentialul de achizitii in piata din Romania, iar una dintre repsonsabilitatile unui CEO este de a evalua si recomanda actionarilor potentialele initiative si strategii dar si de a initia si implementa planurile de integrare dupa obtinerea aprobarilor legale necesare.

Recunoastem faptul ca angajatii Aviva au avut un rol important in activitatea companiei. In perspectiva, estimam ca noua echipa de management va include persoane din ambele organizatii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri