Unul dintre cele mai dezbatute acte normative, proiectul legii privind asigurarea RCA are o problema legata si de un punct care prevedere limitarea raspunderii civile delictuale a autorului unui accident auto la raspunderea civila contractuala a asiguratorului, ceea ce este ilegal, a declarat consultantul pe probleme juridice si de asigurare al Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC), Catalin Codescu.

In proiectul legii RCA, aflat acum in dezbaterea comisiilor din Senat, au fost acceptate aproape toate propunerile AVAC. A mai ramas o problema legata de modul in care este limitata raspunderea civila delictuala a autorului unui accident auto. ”Daca, sa zicem, daunele stabilite in cazul unui accident auto sunt de 7 milioane de euro, dar asiguratorul este obligat prin contract sa plateasca doar 5 milioane, restul de 2 milioane euro ar trebui sa cada in sarcina autorului accidentului”, a explicat Codescu, potrivit News.ro.

Cele doua raspunderi ar trebui tratate separat pentru ca sunt probleme juridice separate, iar suprapunerea lor nu este legala, considera Codescu. In discutiile care au avut loc inainte ca proiectul sa fie depus la Senat ca initiativa legislativa, AVAC a cerut ca judecatorii, in cazul unui accident rutier, sa poate stabili independent de limitele impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) valoarea despagubirilor acordate victimelor accidentelor.

ASF incarca statul cu obligatia unor despagubiri catre victimele accidentelor prin stabilirea unui plafon maxim de 500.000 de lei pentru vatamarile corporale in proiectul legii RCA si limiteaza libertatea judecatorilor de a evalua corect daunele produse in accidentele auto, a declarat Codescu.

Sansele ca proiectul legii RCA sa primeasca girul Camerei Deputatilor, camera decizionala, pana la inceperea vacantei parlamentare, in data de 5 iulie, sunt foarte mici, a declarat marti presedintele comisiei buget-finante a Senatului, Viorel Arcas, in conditiile in care transportatorii au anuntat proteste nationale, daca legea nu este votata in actuala sesiune parlamentara.

Sursa foto: Andrey_Popov / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri