Emisiunea de obligatiuni in lei a Bancii Comerciale Romane, care va fi lansata in luna octombrie, va fi listata la Bursa de Valori Bucuresti pana la sfarsitul anului 2006, au anuntat, marti, oficialii BCR Securities, intermediarul emisiunii
"Emisiunea de obligatiuni lansata de cea mai mare banca din Romania la Bursa de Valori Bucuresti va fi un reper pentru celelalte banci atat in stabilirea dobanzilor, cat si a conditiilor de piata pentru obligatiunile corporative lansate de institutii bancare", a declarat, pentru NewsIn, Bogdan Trandafir, sef Serviciu Analiza Financiara din cadrul BCR Securities.

BCR va lansa in luna octombrie o emisiune de obligatiuni in lei, a carei valoare va fi cuprinsa intre 200 si 575 milioane lei si care va fi listata ulterior la Bursa de Valori Bucuresti, a anuntat, marti, Dan Bunea, vicepresedinte al BCR. Potrivit acestuia, banca intentioneaza sa foloseasca banii atrasi prin aceasta emisiune de obligatiuni pentru majorarea sumelor oferite sub forma de credite atat populatiei, cat si companiilor, potrivit deciziei actionarilor. "Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR ) au aprobat in prima parte a anului 2006 realizarea unei emisiuni de obligatiuni pe piata interna de capital cu o valoare de cel putin 200 milioane de lei", a spus Bunea.

Perioada de subscriere a obligatiunilor a fost, pentru moment, stabilita intre 20 si 30 octombrie. "Saptamana viitoare, marti, miercuri si joi, ne vom intalni cu potentiali investitori la Bucuresti, Viena si Londra, respectiv cu fonduri de investitii romanesti si straine, banci, inclusiv grupuri de banci romanesti care au in componenta companii de brokeraj, si cu firme straine de investitii", a declarat Dan Bunea. "Dupa ce vom purta aceste discutii cu investitorii, urmeaza sa vedem care este reactia din piata si, in baza acestor discutii, vom ajunge si la datele concrete ale acestei emisiuni, respectiv maturitatea, dobanda si suma finala", a adaugat Bunea.

La intalnirile cu potentialii investitori de saptamana viitoare, reprezentantii BCR vor prezenta, alaturi de prospectul de emiune de obligatiuni, si rezultatele economico-financiare ale bancii actualizate pe primele opt luni din 2006, conform standardelor romanesti de contabilitate. Calculele pentru emisiunea de obligatiuni au fost facute conform standardelor internationale in domeniu. "Acest exercitiu a fost facut pe aceleasi standarde ca cele folosite anul trecut pentru emisiunea de euro-obligatiuni lansata de BCR pe pietele internationale", a precizat Dan Bunea.

BCR are deja un prospect de oferta, care a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Este un prospect preliminar, care are toate elementele specifice prospectului final, cu exceptia dobanzii, maturitatii si sumei finale", a mai spus Bunea. Ulterior, dupa derularea emisiunii, obligatiunile BCR vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti. "in baza datelor obtinute de la potentialii investitori, BCR intentioneaza sa finalizeze oferta si sa solicite aprobarile legale pentru realizarea emisiunii de obligatiuni, existand intentia de listare a acesteia", a mai spus Bunea.

Emisiunea de obligatiuni BCR se va derula pe o perioada intre trei ani si cinci ani, cu dobanda cel mai probabil fixa. "Ca suma, avem aprobare din partea actionarilor sa incepem emisiunea de la 200 de milioane de lei si, in caz de suprasubscriere, sa ajungem in 575 milioane de lei", a declarat Bunea. Potrivit estimarilor BCR, valoarea emisiunii va fi mai aproape de limita maxima aprobata de actionarii bancii. Emisiunea de obligatiuni se va derula prin intermediul casei de brokeraj BCR Securities si al unitatilor BCR.

BCR a mai lansat in anul 2005 o emisiune de euro obligatiuni, care a fost suprasubscrisa, prin care a atras 500 milioane euro la o rata anuala de dobanda (cupon) de 3,75%. Emisiunea BCR a fost intermediata de ABN Amro s BNP Paribas si a beneficiat de calificative foarte bune la lansare din partea agentiilor internationale de rating, respectiv BB- de la Standard& Poors si BB de la Fitch, cu perspectiva pozitiva.

Euro obligatiunile BCR, de tipul senior notes, au o maturitate de trei ani, un randament la emitere de 4% anual si o rata fixa anuala a cuponului de 3,75%. Tot in 2005, BCR a mai lansat doua imprumuturi sindicalizate succesive pe piata internationala de peste 620 milioane dolari - primul in luna martie, de 200 milioane dolari, cel de-al doilea in luna august, de peste 400 milioane dolari (din care a rambursat anticipat primul imprumut).

BCR a lansat pana acum la Bursa de Valori Bucuresti, 26 de emisiuni de obligatiuni municipale si cinci emisiuni de obligatiuni corporative, care se afla in derulare. "Avem in pregatire emisiunea de obligatiuni municipale Timisoara, in valoare de 150 milioane lei, pe care o vom lansa la Bursa la sfarsitul lunii noiembrie 2006", a declarat pentru NewsIn Dan Popovici, directorul executiv al BCR Securities.

Potrivit acestuia, prin aceasta emisiune vor fi emise cinci serii de obligatiuni in valoare de 30 milioane lei fiecare, prin ultima transa urmand sa fie rambursat imprumutul de 30 milioane lei care a fost acordat de BCR pentru Primaria Timisoara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri