Obiectivul multor banci din Romania, sustinut si de ARB, este ca - in perspectiva - toate procesele sa devina digitale. Cateva banci locale s-au imbarcat deja serios pe acest drum, insa investitiile sunt deocamdata mici si piedicile mari. Faptul ca bancile nu pot verifica la Evidenta Populatiei validitatea unui buletin anuleaza mult din beneficiile transformarii digitale.

"Transformarea digitala reprezinta din pacate doar 15%, in medie, din bugetele bancilor, asa ca este foarte important sa folosim (acesti bani, n.r.) in cel mai bun mod posibil, pentru ca 85% din buget este folosit pentru partea operationala si pentru implementarea schimbarilor obligatorii, tot mai multe in ultima perioada", a declarat Pietro Lanza (foto), Global Sales & Marketing Manager in cadrul Euronovate, o companie elvetiana cu prezenta internationala ce ofera solutii de transformare digitala a afacerilor, in special pentru mediul bancar.

Lanza pariaza ca Romania va fi o piata foarte dinamica in ceea ce priveste digitalizarea, motiv pentru care Euronovate va aloca tot mai multe resurse in tara noastra.

In ceea ce priveste aspiratiile pietei locale, Asociatia Romana a Bancilor discuta cu ANAF, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si alte autoritati ale statului pentru a implementa modificari care sa permita procese digitale integrale in serviciile financiar-bancare din Romania. Obiectivele sunt ca bancile sa poata acorda credite online si reglementarile sa permita inrolarea online a clientilor, tinta in perspectiva fiind digitalizarea tuturor proceselor, a declarat Rodica Tuchila, director si coordonator al grupului de lucru pe digitalizare in cadrul ARB.

Patria Bank vrea sa elimine total hartia

Patria Bank este printre primele banci din piata locala care au declarat razboi hartiei, inrolandu-se intr-un proiect masiv de digitalizare. Primul pas a fost facut odata cu lansarea aplicatiei de tranzactionare Patria IBA (Internet Banking Asistat), prin care clientii pot autoriza diverse tranzactii si operatiuni cu semnatura biometrica de pe un dispozitiv de tip tableta.

Prin aceasta inovatie, durata deschiderii unui cont a scazut de la peste 30 de minute la aproximativ 10 minute (in conditiile in care documentatia este completa), a declarat Valentin Vancea (foto), COO al Bancii Carpatica, in conferinta Banking 2.0, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Visa, Patria Bank si Euronovate.

Oficialul bancii a explicat ca acest proiect nu a fost facut cu scopul reducerii costurilor, acest lucru urmand sa fie vizibil doar cand hartia va fi eliminata total.

Bancile nu pot verifica la Evidenta Populatiei validitatea unui buletin

Toate initiativele de digitalizare a fluxurilor operationale sunt doar pe jumatate eificiente cata vreme bancile nu pot verifica in baza de date a Evidentei Populatiei daca clientul care se prezinta in fata functionarului bancar are un buletin valid sau este o copie foarte reusita. Valentin Vancea precizeaza ca un parteneriat cu Evidenta Populatiei ar ajuta foarte mult la reducerea fraudelor, in special pe zona de credite de consum persoane fizice, unde exista in continuare retele profesioniste, specializate in astfel de infractiuni.

„Este un demers de 3-4 ani, noi am colaborat punctual pentru prelucrarea unor baze de date. Pare ca nu se doreste o colaborare, este si o problema de legislatie a datelor personale, care inca este foarte stricta. Totusi, noi vrem doar un raspuns de tip da/nu – daca acel card de identitate exista”, a mai spus Vancea.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri