Peste 90% din companiile aflate in portofoliul SIF 4 Muntenia provin din portofoliul initial alocat de autoritati in procesul de privatizare, fapt care nu ne-a permis sa avem o strategie clara de investitii, a declarat Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia
Portofoliul actual al SIF 4 Muntenia este alcatuit, practic, din trei mari portofolii. in primul sunt incluse companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti sau Rasdaq, unde SIF 4 detine pachete minoritare de actiuni.

Un al doilea portofoliu este compus din actiunile companiilor nelistate (private equity), companii care pot produce mai multe oportunitati decat cele listate. O ultima categorie de companii sunt cele la care SIF 4 Muntenia este actionar majoritar, numarul acestora fiind foarte mare, sustin reprezentantii societatii.

"Ultimele doua categorii de actiuni cuprinse in portofoliul SIF 4 Muntenia complica foarte mult activitatea de administrare, iar lipsa de lichiditate a pietei ne-a impiedicat sa le administram asa cum ne-am fi dorit", a declarat, citat de NewsIn, Gabriel Simion, director executiv al SAI Munteania Invest, societatea care adminsitreaza SIF 4 Muntenia.

Presedintele SAI Muntenia Invest, el mai rentabil segment este cel al actiunilor nelistate pentru ca au un potential ridicat de crestere, dar exista si riscuri mai mari", a declarat Petre Pavel Szel, presedintele SAI Muntenia Invest. "in acest an am investit intr-o tehnologie de productie a materialelor de izoltatie atat pentru constructii noi cat si pentru cladiri deja construite. Investitia a fost mica, noi fiind actionari minoritari", a mai spus Szel.

SIF 4 Muntenia avea un proiect de investitii in fabricarea de combustibil biodiesel, dar deocamdata nu a gasit niciun investitor interesat de un astfel de proiect, au declarat reprezentantii SIF Muntenia. Societatea de investitii financiare din Bucuresti va continua investitiile in sectorul agro-alimentar. "Pana acum, am investit in Avicola Bucuresti"a declarat Szel.

Reprezentantii SIF 4 Muntenia sunt insa nemultumiti de limita de 20% impusa de normele Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru detinerile in cadrul companiilor nelistate.

"Potrivit regementarilor CNVM o societate de investitii nu poate detine mai mult de 20% din totalul activelor in actiunile ale companiilor nelistate si asta pana la 31 decembrie 2006. Or toate cele cinci societati de investitii financiare detin un procent mai mare cu 3-4%", a declarat Gabriel Simion, directorul executiv al SAI Muntenia Invest.

SIF 4 Muntenia a solicitat CNVM, in numele celor cinci societati de investitii, o prelungire a perioadei in care trebuie sa isi reduca detinerile urmand ca saptamana viitoare sa aiba loc o intalnire cu membrii Comisiei, au mai spus reprezentantii SIF 4.

"Nu am cerut marirea pragului de 20%, ci doar o marire a perioadei in care trebuie sa lichidam o parte din active, din cauza ca nu exista o piata unde sa putem vinde aceste active intr-un timp atat de scurt", a declarat Gabriel Simion.

Categoria companiilor nelistate unde soceitatea de investitii este actionar minoritar tinde sa creasca in portofoliul SIF 4 Muntenia, mai ales daca investitorul majoritar nu va mai fi interesat de acele companii odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, este de parere Simion. "Actiunile din acesta categorie reprezinta aproximativ 20 milioane lei, suma pe care va trebui sa o reducem din valoarea activelor", a precizat Petru Szel.

SIF 4 Muntenia intentioneaza sa isi reduca numarul de companii din portofoliu de la 268, cat are in prezent, la mai putin de 180 de societati, au mai spus reprezentantii SIF 4 Muntenia. Cea mai mare pondere in portofoliul SIF 4 Muntenia o are sectorul bancar, cu 69,4%, urmat de sectorul produselor metalice, cu 8,2% si cel comercial cu 7,4%.

In ceea ce priveste structura actionariatului, pana la aceasta data, peste 50 din actionarii SIF 4 Munteania sunt investitori straini, care detin aproximativ 9,5% din capitalul societatii. "Niciunul dintre ei nu depaseste 1% din capital, cea mai mare detinere fiind de 0,8-0,9%, dar sunt deranjati de impunerea unui prag de detinere", a declarat Szel.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri