Aderarea la Uniunea Europeana, listarea unor companii indelung asteptate pe bursa precum si evolutia titlurilor care au inregistrat cresteri constante in anii precedenti pot aduce castiguri insemnate investitorilor
Specialistii considera ca si in acest an investitiile bursiere vor aduce profit, desi marjele vor fi mai reduse decat in anii precedenti. O dovada in acest an este evolutia indicilor bursieri din anul precedent, cand, indicele BET, ce exprima cresterea medie a preturilor actiunilor listate la bursa, a inregistrat o crestere de 22%, sub media variatiei anuale a BET in ultimii sase ani, de 68%. In acelasi timp, valoarea tranzactiilor cu actiuni listate la BVB a crescut cu numai 27% in 2006, fata de o crestere de 223% in 2005 si una de 140% in 2004.

Cu toate acestea, castigurile pe care le pot aduce investitiile bursiere sunt semnificativ mai mari comparativ cu nivelul dobanzilor bancare la depozite, cresterea bursei din 2006 fiind tripla comparativ cu dobanda oferita de banci. Cu toate acestea, bursa poate aduce si pierderi si de aceea este necesara evaluarea factorilor care vor influenta evolutia unor titluri si a bursei in special.

Anul 2007 va aduce o crestere similara cu anul precedent in opinia specialistilor. Indicele BET poate inregistra o crestere intre 20% si 40% in acest an. Intervalul este destul de mare intrucat estimarea efectelor pe termen scurt ale aderarii Romaniei la UE asupra pietei de capital este dificila, considera Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Aderarea va crestere vizibilitatea si increderea acordata pietei de capital din Romania, un efect probabil fiind cresterea valorii investitiilor derulate de fondurile straine. In plus. In primii doi ani de la aderarea Cehiei, Ungariei si Poloniei, capitalizarea acestor piete a crescut cu o rata medie anuala de 48%, iar valoarea tranzactiilor cu 77%. Insa aceste efecte se resimt treptat, si nu in primele luni de dupa aderare. Indicii din Cehia, Ungaria si Polonia au scazut in primele saptamani de dupa aderarea acestora la Uniune, iar cresterea ulterioara a fost una destul de lenta in primele 4-5 luni, explica Razvan Pasol.

Care sunt actiunile de urmarit in 2007?

Ce actiuni profitabile pot fi gasite pe bursa in 2007
O a doua oportunitate o reprezinta ofertele publice initiale. Istoria ultimilor ani a aratat ca ofertele interesante aduc castiguri mari investitorilor, iar succesul Transelectrica din 2006 reprezinta cel mai bun exemplu. Cotatiile TEL, primul emitent din domeniul utilitatilor listat la bursa, au crescut cu 48% in cele numai patru luni de la listare si cu 101% fata de pretul din oferta publica, situatia putandu-se repreta.

Desigur, nu toate ofertele sunt profitabile, iar cele la care emitentul nu a fost interesant si/sau pretul in oferta a fost prea mare au adus castiguri mici, sau chiar pierderi investitorilor. Un exemplu in acest sens este reprezentat de incheierea fara succes a uneia din cele trei oferte publice initiale lansate anul trecut, cea a CCC Blue Telecom. Insa posibila listare pe bursa in 2007 a mai multor emitenti, precum Fondul Propritatea, Romtelecom, Transgaz, precum si listarea BCR in viitor vor reprezenta factori pozitivi pentru evolutia indicilor bursieri.

Companiile care urmeaza sa fie privatizate, Antibiotice fiind in top din acest punct de vedere, si societatile cu o evolutie buna in 2006 pot fi tinte bune pentru investitiile bursiere in viitorul apropiat. Petrom (SNP) a aratat ca se poate transforma intr-o companie moderna si profitabila, dar pretul in piata este in continuare influentat de incertitudinea vanzarii actiunilor catre salariati.

Biofarm (BIO) poate aduce castiguri semnificative daca va continua sa inregistreze rezultate financiare bune, putand chiar sa devina o tinta de preluare la un moment dat. Alte companii care pot fi urmarite ca posibile tinte de preluare Impact (IMP), Banca Carpatica (BCC), Turbomecanica (TBM) sau chiar Banca Transilvania (TLV), desi orizontul pentru aceasta din urma nu este viitorul apropiat, reprezinta titluri a caror evolutie merita urmarita in acest an.

Broker Cluj (BRK) ramane in continuare un emitent interesant prin prisma proiectelor lansate (compania a anuntat recent preluarea a doua companii mai mici si o emisiune de obligatiuni) si a rezultatelor financiare obtinute, astfel incat castigurile ar putea fi bune si in 2007. In ceea ce priveste Flamingo International (FLA), ramane in continuare interesant de urmarit rezultatul preluarii Flanco si impactul acestei operatiuni asupra rezultatelor financiare, odata ce se va finaliza reorganizarea noului grup rezultat dupa preluare.

Titlurile cu cele mai mari randamente in 2006

Anul precedent a fost dominat de catre companiile din sectorul industrial, cea mai mare crestere fiind inregistrata de Mechel Targoviste (COS), listata la categoria a II-a a BVB. Dupa privatizare, producatorul de otel a intrat in sfarsit pe profit in trimestrul trei din 2006, dupa ce in fiecare trimestru din ultimii cinci ani compania a fost pe pierdere. Cresterea de 721% a pretului a intervenit intr-o perioada foarte scurta, in ultimele doua luni ale anului, lichiditatea mentinandu-se insa la o valoare foarte scazuta, cu o medie a tranzactiilor zilnice de numai 3.416 lei in 2006.

Ce actiuni profitabile pot fi gasite pe bursa in 2007
Celelalte trei actiuni cu castiguri de peste 100% in 2006 au fost Rompetrol Well Services (PTR, +240%), un emitent care a crescut in mod previzibil dupa ce incheiase anul 2005 cu un P/E de numai 3,08 si a inregistrat un an 2006 bun, si Aerostar Bacau (ARS, +105%), care a avut o traiectorie similara, cu un an 2006 bun dupa ce incheiase 2005 cu un indice P/E de numai 6,98. De asemenea, titlurile Transelectrica au inregistrat o crestere de 101% fata de pretul initial din oferta publica.

Cea mai buna performanta la categoria I a fost cea a actiunilor Alro Slatina (ALR), cu un randament total de 80% in 2006. Producatorul de aluminiu a avut un an foarte bun, inregistrand la sfarsitul trimestrului trei 2006 o rata de profit de 14%, de doua ori mai mare decat cea de la sfarsitul anului precedent, si aproband tot anul acesta fuziunea prin absorbtie cu Alprom Slatina.

Pe locul doi in topul cresterilor la categoria I s-au situat actiunile Antibiotice Iasi (ATB). Compania ieseana este unul dintre cei mai puternici producatori locali de medicamente, si se afla in plin proces de privatizare. Tinand cont de interesul marilor producatori internationali pentru ceilalti producatori romani mari (Sicomed, Terapia), este de asteptat ca si Antibiotice sa inregistreze un succes similar in procesul de privatizare. Un alt titlu cu o evolutie interesanta a fost cel al companiei de constructii Impact (IMP), care a adus investitorilor in actiunile sale un castig surprinzator de 65%, dupa ce in 2005 acesta fusese de numai 5%.

Desigur, pentru investitorii dispusi sa riste putin mai mult, sa accepte o volatilitate mai mare si o lichiditate mai redusa, si sa depuna un efort mai mare, categoria a II-a a BVB sau chiar segmentul Rasdaq vor oferi in continuare surprize placute de tipul celor ale Mechel Targoviste sau TMK Artrom, a mai spus Razvan Pasol. Iar titlurile cu o evolutie constanta in ultimii ani, precum si companiile care urmeaza sa se listeze reprezinta tot atatea oportunitati de castig. Nu ne vom plictisi pe bursa nici in anul care vine si, daca suntem atenti, vom castiga bani, conchide directorul Intercapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri