Indicii bursieri ai Bursei de Valori Bucuresti au atins ieri noi maxime istorice, capitalizarea bursiera apropiindu-se de 24,7 miliarde de dolari, suma aproape egala cu valoarea de piata a Renault sau cu averea familei care detine IKEA.

Indicele general al bursei, BET-C, care descrie evolutia preturilor titlurilor listate, cu exceptia SIF-urilor, a atins ieri cea mai mare valoare de la introducerea sa si anume de 5.913,63 puncte. BET-C a urcat dupa sedinta bursiera de ieri cu 0,91%, cresterea din acest an fiind astfel de 17,65%, cea mai buna evolutie dintre toti indicii bursieri. BET-C se calculeaza pe baza evolutiilor preturilor actiunilor companiilor listate la primele doua categorii ale BVB, din care sunt excluse societatile de investitii financiare (SIF).

Ieri a fost o zi bursiera foarte buna si pentru Societatile de Investitii Financiare. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci SIF-uri, s-a apreciat cu 2,6% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, de la 64.124,10 puncte pana la 65.788,59 puncte. Valoarea schimburilor incheiate cu actiunile SIF-urilor a fost de peste 53,7 milioane lei (16,14 milioane euro) si a reprezentat 57,2% din rulajul total al pietei. Cel mai "activ" titlu financiar a fost SIF Oltenia (SIF5), cu tranzactii de 19,8 milioane lei, urmat la mare distanta de actiunile SIF Moldova (SIF2), cu schimburi de peste 12,9 milioane lei.

Cresterea indicilor bursieri a intrenat dupa ea si majorarea capitalizarii bursiere. Asfel, valoarea totala a companiilor listate la BVB a urcat la un record de 82,28 miliarde lei (24,7 miliarde euro sau 33,44 miliarde dolari).

Listarea companiei Alumil Rom Industry a fost un factor care a dus la cresterea tranzactiilor cat si ca cotatiilor companiei, ieri fiind prima zi in care Alumil a fost inclusa in calculul BET-C. Titlurile Alumil au incheiat sedinta de tranzactionare de ieri la 8,55 lei, ceea ce confera companiei o valoare de piata de 267,2 milioane lei (80,23 milioane euro).

Suma record la care a urcat capitalizarea BVB este echivalenta cu a cincea parte din economia tarii, dar aproape egala cu valoarea de piata a Renault sau cu averea familei care detine Ikea, potrivit NewsIn. Astfel, capitalizarea Bursei din Bucuresti este apropiata de valoarea de piata a Vinci Group din Franta, de 32,76 miliarde dolari, a companiei auto Renault (Franta), de 32,84 miliarde dolari, sau a companiei de imbuteliere SAB Miller (Marea Britanie), a carei capitalizare este de 33,17 miliarde dolari.

Dimensiuni comparabile cu valoarea de piata a companiilor listate la Bucuresti mai au Dexia Bank (Belgia), a carei capitalizare este de 33,80 miliarde dolari sau compania de jocuri pentru calculator Nintendo (Japonia), de 34 miliarde dolari, potrivit revistei Forbes. Capitalizarea BVB este aproape egala cu a patra avere din lume, estimata la 33 miliarde dolari, pe care o detine familia Ingvar Kamprad, care controleaza lantul de magazine de mobila Ikea.

Companiile cu cea mai mare valoare de piata sunt, conform date furnizate de Forbes, ExxonMobil cu 410,64 miliarde dolari, General Electric cu 358,98 miliarde dolari, Microsoft cu 275,85 miliarde dolari si Citigroup cu 247,42 miliarde dolari.

Indicii bursieri si valoarea companiilor cotate la BVB va continua sa creasca si in urmatoarea privata. Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimase la inceputul acestui an o crestere a capitalizari de 21,6%, pana la 90 miliarde lei la sfarsitul anului 2007.

Potrivit Comisiei Nationale de Prognoza, valoarea tranzactiilor va creste cu 40,2% in 2007, pana la 15 miliarde lei, si cu 50% in anul 2008. Indicele BET va inregistra cresteri constante de la un an la altul, CNP estimand o crestere de 21,3% in 2007 si de 21,1% in 2008.

In ceea ce priveste capitalizarea, CNP estimeaza pentru anul in curs o crestere de 21,6%, pana la 90 miliarde lei, iar pentru anul 2008 o crestere de 16,7%, pana la 105 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri