Companiile romanesti iau in serios listarea actiunilor pe Bursa din Londra unde beneficiile si costurile de listare sunt mai atragatoare, in comparatie cu piata locala
Costurile unei oferte publice initiale (IPO) la bursa din Londra sunt 8% din valoarea ofertei, a declarat, Cornel Fumea, director general al BRD Securities, la un seminar privind listarea companiilor pe pietele de capital straine, organizat de BRD-Group Societe Generale si firma de avocatura Salans.

Potrivit lui Fumea, principalul avantaj al atragerii de capital de la London Stock Exchange consta in faptul ca la bursa londoneza listarea se produce in aproximativ trei luni, in vreme ce la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) procedurile se inchieie intre sapte luni si un an si jumatate. “Pe piata principala din Londra ajung numai companiile de varf, insa in Romania exista un numar redus de astfel de companii. In schimb, pe piata AIM se califica un numar mai mare de firme din Romania”, a adaugat Fumea.

Mai mult, Jon Edwards, senior manager al institutiei londoneze, cu responsabilitati pentru Europa Centrala si de Est, a spus ca Bursa de Valori din Londra intentioneaza sa isi dezvolte relatiile cu brokerii din Romania pentru a atrage cat mai multe companii romanesti sa se listeze.

In opinia acestuia, mai multe firme din Europa Centrala si de Sud-Est iau in serios listarea actiunilor la Bursa din Londra, intrucat multe din statele unde isi desfasoara activitatea au intrat in Uniunea Europeana.

La bursa din Londra listarea pe piata principala prevede vanzarea in cadrul ofertei a unui pachet de minim 25% din capitalul social, iar pe piata alternativa (AIM) neexistand vreo limita a pachetului listat.

Alternative Investment Market (AIM) a fost conceputa initial pentru a incuraja investitiile in companiile mijlocii si se adresa in special firmelor din Regatul Unit, in prezent devenind o optiune globala, cu o mare pondere de companii inregistrate in strainatate. Piata AIM cuprinde companii din 39 de sectoare, cele mai prolifice domenii fiind mineritul, real estate-ul si energia.

In cadrul evenimentului organizat ieri, consultanti legali de top si consultanti cheie de pe piata romaneasca si internationala de capital au impartasit din experienta si know-how-ul lor in ceea ce priveste tranzactionarea valorilor mobiliare pe pietele de capital internationale si folosirea Certificatelor Globale de Depozit.

"Speram ca firmele romanesti sa devina constiente si interesate de optiunile oferite de pietele de capital straine", a declarat Anda Todor, partener la Salans Bucuresti.

Seminarul s-a adresat cu precadere societatilor romanesti care doresc sa colecteze capital de pe pietele straine, fie prin listarea directa a actiunilor, fie prin emisiuni de obligatiuni pe Bursa de Valori din Londra. De asemenea, au fost prezentate implicatiile de natura legala ale listarii de euro-obligatiuni.

Studiu de caz: Londra vs. Bucuresti

Singura companie listata la Londra cu activitati in Romania este A&D Pharma, inregistrata in Olanda, care detine in Romania lantul de farmacii Sensiblu si firma de distributie Mediplus.

Bursa de Valori Bucuresti a renuntat la tarifele de procesare si admitere la tranzactionare pentru companiile care incheie procesul de listare pana la sfarsitul anului 2006 si deruleaza oferta publica prin intermediul BVB. Spre exemplu, listarea Transelectrica la Bursa de Valori Bucuresti a costat 2,4% din valoarea ofertei.

Listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti a fost intermediata un consortiu format din Raiffeisen Capital and Investment, Alfa Bank si BRD Securities. In costurile totale ale listarii, de trei milioane euro (10,59 milioane lei), sunt incluse atat comisionale consortiului care a intermediat listarea cat si comisioanele care trebuie platite catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, potrivit NewsIn.

Deoarece Transelectrica avea nevoie de investitii masive in tehnologie, lucru consemnat de analistii de la agentiile de rating Moody's si Standard&Poor's, care presupuneau ca Transelectrica s-ar putea lista chiar la Bursa de la Londra, unde, potrivit, oficialilor pietei de capital romanesti, costurile de listare sunt mai mici ca la Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri