Creditele acordate populatiei din Romania vor creste in urmatorii trei ani, cu circa 30% anual, similar cu alte din regiune, spun analistii grupului financiar UniCredit.
Astfel, ritmul de crestere din Romania va fi apropiat de cele din Serbia si tarile Baltice, potrivit unui studiu al UniCredit, media anuala de crestere din regiune fiind prognozata la 35%.

“Propensitatea de consum inca ridicata si cererea mare pentru locuinte stau la baza cresterii semnificative a creditelor de consum si a potentialului ridicat de crestere a creditelor pentru locuinte pe termen lung”, a spus Rozalia Pal, economist al UniCredit.

In urmatorii trei ani, avansul mediu anual al creditelor pentru locuinte va fi de 31,6%, iar cel al imprumuturilor pentru consum va fi mai ridicat, de 34,9%, potrivit UniCredit. Pe partea corporate, imprumuturile vor avansa cu 22% pe an, iar depozitele cu 15%.

Mai putin de jumatate dintre romanii care au peste 15 ani si-au deschis cel putin un cont la o banca, Romania fiind printre tarile codase in Europa Centrala si de Est la acest capitol, arata, miercuri, un raport al UniCredit.

Astfel, la finalul anului trecut, 48% din persoanele cu varsta de cel putin 15 ani au avut relatii cu cel putin o banca in Romania, proportie egala cu cea inregistrata in Turcia si superioara in regiune doar celei din Bulgaria (39%) si din Bosnia si Hertegovina (45%).

Tarile cu cel mai ridicat grad de "penetrare bancara" din regiune sunt Slovenia, unde 99% din populatie avea relatii cu bancile, si Croatia, cu o pondere a populatiei "bancarizate" de 85%.

Romania se situa, la finalul anului trecut, pe ultimul loc in regiune in ceea ce priveste volumul activelor bancare raportate la produsul intern brut (PIB). in decembrie 2006, activele bancare din Romania insumau, potrivit bancii centrale, 172,2 miliarde lei (50,9 miliarde euro), care reprezentau 51,2% din PIB, nivelul cel mai scazut din toate tarile din regiune. Rusia depaseste la acest indicator cu putin Romania, avand active de 405 miliarde euro in decembrie 2006, care reprezentau 52,2% din PIB.

Printre codasele regiunii la acest indicator se afla si Serbia, Ucraina si Polonia, care aveau la finalul anului trecut active care reprezentau intre 60 si 70% din PIB.

Cele mai "bancarizate" tari din Europa Centrala si de Est sunt Letonia, cu o pondere a activelor in PIB de 140,9% la finalul anului trecut, Croatia (119,4%), Estonia (117,1) si Slovenia (113,5%).

In schimb, Romania se situeaza in plutonul de tari din regiune cu cea mai mare densitate a retelei de unitati bancare, care era la finalul anului 2006 de 204 unitati la un milion de locuitori - a sasea din Europa Centrala si de Est. tarile codase din acest punct de vedere sunt Ucraina (30 de unitati bancare la un milion de locuitori), Serbia (56), Turcia (92) si Letonia (98). Inaintea Romaniei in privinta densitatii retelei bancare se afla Slovenia (345 unitati/1 milion persoane), Polonia (321), Bulgaria (319), Croatia (244) si Slovacia (218).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri