Moneda nationala a inchis sedinta valutara de miercuri in apropiere de 3,34 lei/euro, in apreciere cu un ban fata de marti seara, ca urmare a interventiei din piata a BNR, care a atras 1,36 miliarde lei in depozite la cinci zile si a urcat usor dobanzile la o zi, spun dealerii.
Dupa deschiderea sedintei valutare la cotatii de 3,3500-3,3520 lei/euro, nivel apropiat de cel de marti seara, euro s-a apreciat cu aproape un ban pana la 3,3570-3,3590 lei. Banca centrala a tinut o licitatie pentru depozite la cinci zile (scadente luni, 22 octombrie) - a doua miscare de acest gen dupa cea de vineri, 12 octombrie - in care a atras 1,358 miliarde lei (405,6 miliarde euro) de la noua banci comerciale, la care plateste o dobanda anuala egala cu dobanda de politica monetara, de 7%.

Dupa miscarea bancii centrale, leul a recastigat terenul pierdut, sustinut si de saltul dobanzilor pentru o zi (overnight) cu circa 0,5%, pana la cotatii in apropiere de 3,34 lei/euro. In jurul orei 16, euro se tranzactiona cu 3,3430-3,3450 lei.

"Evolutia leului a fost cauzata de factori interni, in special de BNR, care pare ca vrea sa tina dobanda sus. Majoritatea tranzactiilor s-au facut insa pe la 3,35 lei/euro", a declarat dealerul Bancii Transilvania Florin Bota, pentru NewsIn.

Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3484 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,23%) fata de euro, de la 3,3561 lei/euro, cat era marti.

Pe pietele internationale, dolarul se tranzactiona in prima parte a zilei de miercuri sub 1,42 dolari/euro, insa a depasit acest prag dupa-amiaza si era cotat la ora 17:05, ora Romaniei, cu 1,4211 dolari/euro.

Cursul afisat miercuri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu 0,31% fata de dolar, de la 2,3690 lei/dolar, cat era marti, la 2,3616 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,41% pe an, fata de 6,59% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat la 7,04% pe an, de la 7,35% pe an cat era marti.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei scazusera usor miercuri dimineata la 6,25-6,75% pe an, insa licitatia pentru depozite la cinci zile a bancii centrale a inviorat pretul banilor de pe piata bancilor, dobanzile urcand cu circa 0,5% pana la 6,75-7,25% pe an. Dupa amiaza, dobanzile overnight au revenit usor in jos pana la 6,5-7,5% pe an, spun dealerii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri