Moneda nationala a pierdut un ban vineri si era cotata cu 3,36 lei/euro la finalul unei sedinte marcata de o noua licitatie "surpriza" a bancii centrale, care a urcat dobanzile la o zi la nivelul ratei cheie si a oprit tendinta de depreciere a leului, care se apropia de 3,37 lei/euro, spun dealerii.
Dupa deschiderea sedintei valutare la cotatii apropiate de cele de joi seara, de 3,3520-3,3550 lei/euro, euro s-a apreciat rapid pana la 3,36 lei, atingand chiar cotatii maxime de 3,3650-3,3670 lei. Dupa anuntul licitatiei bancii centrale, leul a recuperat o parte din pierderile de dimineata si s-a tranzactionat in jur de 3,36 lei/euro pana spre finalul sedintei, cand cotatia era de 3,3610-3,3630 lei/euro.

Banca centrala a atras vineri 1,708 miliarde lei (508 milioane euro) in depozite scadente dupa cinci zile si la care plateste o dobanda anuala de 7%. A fost a patra licitatie de sterilizare a bancii centrale in ultima saptamana, dupa cele de vinerea trecuta (in care a atras 4,879 miliarde lei in depozite la cinci zile), de luni (1,44 miliarde lei la doua saptamani) si de miercuri (1,358 miliarde lei la cinci zile).

"A fost multa nervozitate in piata. Evolutia leului este total rupta de cea a celorlalte monede emergente, adica preia doar deprecierile acestora, nu si aprecierile", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, pentru NewsIn.

Cursul afisat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,3618 lei/euro, descrie o depreciere usoara a monedei nationale cu 0,5% fata de euro, de la 3,3451 lei/euro, cat era joi.

Pe pietele internationale, dolarul s-a mentinut vineri in apropiere de pragul de 1,43 dolari/euro, pe care il depasise in premiera joi, iar in jurul orei 16:40, ora Romaniei, moneda americana se tranzactiona cu 1,4282 dolari/euro.

Cursul afisat vineri de banca centrala arata o depreciere a monedei nationale cu aproape un ban (0,3%) fata de dolar, de la 2,3470 lei/dolar, cat era joi, la 2,3540 lei/dolar.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de vineri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 4,41% pe an, fata de 6,44% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat puternic la 5,53% pe an, de la 7,03% pe an cat era joi.

Dobanzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) in lei coborasera in prima parte a zilei de vineri la 4-5% pe an, de la 6-7% in ziua precedenta, insa dupa licitatia BNR, au revenit la 6-7% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri