Fie ca vorbim de cele in lei, euro sau in monede exotice, creditele raman activitatea de baza a bancilor din Romania, acestea fiind si principala sursa de venit a jucatorilor din banking-ul local. Alpha Bank si Volksbank sunt bancile care au raportat pentru primele noua luni cele mai mari cresteri ale soldului imprumuturilor, in special datorita agresivitatii pe zona de retail.
BCR, cea mai mare banca din sistem, a raportat un volum agregat al portofoliului de credite catre clienti in crestere cu 31,8% in primele noua luni din 2007, de la 24,57 miliarde lei (7,27 mld. euro) la 31 decembrie 2006 la 32,39 miliarde lei (9,69 mld. euro) la finalul lunii septembrie.

Creditele acordate in moneda nationala au o pondere de peste jumatate (52,56%) in portofoliul BCR, "peste media pietei", potrivit raportului bancii. Imprumuturile catre companii (corporate) au o pondere de 48,7% din totalul creditelor acordate clientilor, in timp ce cota retail - segment care include si microintreprinderile - este de 51,3%.

Volumul creditelor acordate de BCR populatiei in primele noua luni ale anului au fost de 13 miliarde lei (3,87 miliarde euro), dintre care 22 % au fost credite ipotecare, 28% credite de consum cu ipoteca si 50 % credite de consum.

Pentru BRD - Groupe Societe Generale, al doilea jucator din banking-ul local, volumul creditelor acordate de banca a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la peste 23 miliarde lei (6,9 miliarde euro), din care jumatate reprezentau imprumuturi acordate populatiei. Pe segmentul imprumuturilor catre companii, motorul cresterii a fost reprezentat de creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

Daca in Romania, Raiffeisen Bank, publica datele financiare doar de doua ori pe an, cunoastem astazi ca cresterea finantarilor a dus activele celei de-a treia banci de pe piata locala la peste 5 mld. euro. Astfel, Raiffeisen Bank Romania,a ajuns la active de 5,097 miliarde euro dupa primele noua luni ale acestui an, in crestere cu 9,8% fata de sfarsitul lui 2006, care reprezentau 7,55% din activele Raiffeisen International.

Alpha Bank, a patra banca din sistem dupa valoarea activelor si una din cele mai dinamice din primele noua luni, a anuntat ca portofoliul de credite acordate de banca a avansat cu 124% in intervalul septembrie 2006-septembrie 2007 pana la 2,346 miliarde euro, din care peste trei sferturi (76,5%, 1,795 miliarde euro) erau credite acordate companiilor, 280 milioane euro reprezentau imprumuturi de consum, iar 271 milioane euro credite ipotecare.

Alpha Bank si-a marit cota de piata din Romania pe segmentul de creditare cu 1,9 puncte procentuale in intervalul septembrie 2006-septembrie 2007, de la 4,1% la 6%.

Al cincelea jucator de pe piata locala, Banca Transivania, a anuntat ca portofoliul de credite al bancii a ajuns la finele lunii septembrie la 7,66 mld. lei (2,28 mld. euro), in crestere cu 55% fata de inceputul anului. Activele totale ale bancii au crescut in primele noua luni cu 41% la 11,42 mld. lei (3,4 mld. euro).

Dezvoltarea bancii din al treilea trimestru al acestui an a fost stimulata si de inceperea creditarii populatiei dupa norme proprii, aprobate de Banca Nationala a Romaniei, care permit un grad maxim de indatorare al clientilor de 70% din asa numitele "venituri nete eligibile", care exclud cheltuielile de subzistenta.

Datorita faptului ca a inceput sa functioneze oficial in aceasta vara, UnicreditTiriac nu a anuntat o analiza comparativa a creditelor acordate in acest an, fata de anul trecut.

Portofoliul de credite al Bancpost, a saptea banca de pe piata, s-a dublat (+101%) in trimestrul al treilea 2007 fata de acelasi interval din 2006, pana la 2,8 miliarde euro, iar depozitele atrase de la clienti au ajuns la 1,2 miliarde euro la finalul lunii septembrie.

Volumul de credite acordate de Volksbank a crescut cu 187%, pana la 1,79 miliarde euro dupa primele noua luni ale anului, fata de perioada similara din 2006, cand inregistrase credite in valoare de 624 milioane euro.

Presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, a precizat ca, dupa aplicarea normelor proprii de creditare din luna iulie pana in prezent, banca a acordat credite pentru populatie in valoare de 450 milioane euro, dar a adaugat ca influenta noilor conditii asupra volumului de credite a fost minora iar avansul nu a fost determinat in mod semnificativ de cresterea gradului de indatorare si diminuarea avansului obligatoriu la creditele ipotecare.

Pentru Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), creditele acordate clientilor nebancari au ajuns la 4,77 miliarde lei (1,43 miliarde euro) la finalul lunii septembrie, iar depozitele atrase au atins 7,09 miliarde lei, in crestere cu 33% fata de trimestrul al treilea al anului trecut, se mentioneaza in comunicatul bancii. Activele bancii insumau la 30 septembrie 8,88 miliarde lei (2,65 miliarde euro), in crestere cu 45% fata de a noua luna a anului trecut.

Volumul creditelor acordate companiilor mari de catre ING Bank Romania in primele noua luni ale acestui an au fost de aproximativ 1 miliard lei, in crestere cu 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a declarat joi directorul general al bancii, Misu Negritoiu.

Potrivit lui Negritoiu, ING se asteapta la un volum de 1,1 miliarde lei pe segmentul creditelor corporative pana la sfarsitul acestui an. Totusi, directorul general al bancii nu a precizat numarul exact al clientilor pe acest segment. El a spus, insa, ca este vorba de cateva sute de companii multinationale si de pana la 500 de companii nationale mari.

Pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), Negritoiu a estimat ca numarul clientilor este cuprins intre 10 si 20.000. Pe de alta parte, ING Bank se asteapta ca numarul clientilor pe segmentul de retail sa ajunga la 600.000 pana la sfarsitul anului 2007.

Piraeus Bank este una din bancile care s-au remarcat in a doua jumatate a topului celor mai mari 20 de banci din Romania. Portofoliul de credite a ajuns la 1,824 miliarde euro dupa primele noua luni ale anului, Piraeus Bank Romania avand o cota de piata de 4,2% in sistemul bancar romanesc dupa imprumuturile acordate. Banca si-a sporit activele de peste trei ori (cu 220%) in intervalul septembrie 2006-septembrie 2007, pana la 2,208 miliarde euro, ca urmare a cresterii puternice a creditelor acordate.

Portofoliul de credite al OTP Bank Romania a crescut cu 78%, la 160,57 miliarde de forinti (circa 626,22 milioane de euro).

In cazul Banca Comerciala Carpatica, volumul creditelor acordate de a crescut, in primele noua luni ale acestui an, cu 48,9%, pana la 1,24 miliarde lei fata de sfarsitul lui 2006, ceea ce a determinat cresterea cu 25% a activelor, pana la 2,046 miliarde lei.

Libra Bank a acordat, de la inceputul acestui an pana la sfarsitul lui septembrie, credite pentru reprezentantii profesiunilor liberale in valoare de 66 milioane lei, soldul creditelor pe acest segment ajungand, din 2004 pana la sfarsitul lui octombrie, la 112 milioane lei. Pentru anul viitor, banca estimeaza o crestere cu 50% a volumului de credite pentru profesiunile liberale.

Banca, controlata de fondul de investitii New Century Holdings, a acordat din 2004 si pana in prezent imprumuturi de 112 milioane euro, din care o treime catre persoane din categoria profesiilor liberale.

De asemenea, pentru ProCredit Bank Romania, o alta banca de mici dimensiuni, portofoliul de credite aflate in derulare al bancii a inregistrat o crestere de 49% fata de aceeasi perioada din 2006, pana la 38.000 de credite, cu un volum de 205 milioane euro.

ProCredit Bank Romania a inregistrat performanta in ce priveste creditarea sectorului agricol, astfel incat la sfarsitul lunii septembrie banca avea un portofoliu in derulare de circa 8.000 de credite acordate micilor intreprinzatori din mediul rural, cu un volum de aproximativ 30 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri