Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a lansat o linie de finantare a proiectelor de eficienta energetica prin care bancile pot lua imprumuturi din care sa finanteze mai departe firme in vederea imbunatatirii eficientei energetice, a spus directorul BERD Romania, Claudia Pendred.
BERD a acordat deja in cadrul acestui program imprumuturi catre trei banci din Romania in valoare de 35 milioane euro.

Banca Comerciala Romana (BCR) a luat un imprumut de 20 milioane euro, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - 10 milioane euro, iar Banca Transilvania - 5 milioane euro.

Imprumutul acordat BCR a ridicat la 115 milioane euro valoarea finantarilor de catre BERD a Bancii Comerciale Romane, la 30 milioane euro imprumuturile acordate CEC si la 68 milioane euro finantarile acordate catre Banca Transilvania.

Imprumuturile fac parte dintr-un program comun al Comisiei Europene si BERD, care prevede acordarea de credite in valoare totala de 100 milioane euro prin banci catre firme din Romania si Bulgaria.

Programului i se adauga 24 milioane euro provenite de la Uniunea Europeana prin programul Phare.
"Aceasta suma va fi utilizata pentru asistenta tehnica pentru proiectele de eficienta energetica, care va fi acordata gratuit firmelor care se imprumuta. Trebuie sa intelegem ca eficienta energetica este cu atat mai importanta in prezent cu cat am asistat la cresterea puternica a preturilor resurselor enegetice", a mai explicat Pendred.

Directorul general al BCR, Manfred Wimmer, a explicat ca acordarea acestor credite de la BERD ofera o buna ocazie firmelor romanesti sa observe care banci au cele mai avantajoase oferte, in conditiile in care costul de finantare de la BERD catre institutiile bancare este acelasi.

"Costul la care clientii vor contracta imprumuturile de la banci va varia de la o banca la alta in functie de diferentialul de dobanda pe care respectiva institutie decide sa-l aplice", a mai spus Wimmer.

Referitor la numarul de credite care vor putea fi luate de firmele romanesti prin aceasta linie de finantare, directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, a explicat ca media pentru un imprumut va fi probabil de 500.000 euro, ceea ce inseamna aproximativ 10 imprumuturi acordate clientilor bancii.

"Probabil ca BCR va acorda cateva zeci de imprumuturi din suma luata de la BERD, insa nu acesta este lucrul cel mai important. In termeni relativi, 20 milioane euro nu inseamna foarte mult, insa cele mai importante sunt rezultatele si felul in care vor fi folositi acesti bani, putand atrage noi finantari", a mai spus directorul executiv al BCR, Manfred Wimmer.

Suma maxima care poate fi luata printr-un astfel de imprumut de o firma este de 2,5 milioane euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri