Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera, in prezent, ca nu are motive sa schimbe prognozele de inflatie si crestere economica pentru 2008, dar nu exclude o revizuire pana la urmatorul raport asupra inflatiei, in cazul agravarii riscurilor externe, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Estimarile le adaptam la realitate. Nu impartasesc punctele de vedere care ne cer sau cred ca putem face farmacie in privinta prognozelor", a declarat Isarescu.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, prezentat la inceputul lunii mai, BNR si-a revizuit in usoara urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, de la 5,9% la 6%, in conditiile in care si-a fixat o tinta de inflatie de 3,8% plus sau minus 1% pentru decembrie 2008.

"In prezent, nu avem motive sa ne schimbam prognoza si vedem, in continuare, o crestere de aproximativ 6% a economiei in acest an, insa nu excludem ca pana la urmatorul raport de tintire a inflatiei sa apara elemente noi", a adaugat el.

Luni, viceguvernatorul BNR Cristian Popa declarase, la Kiev, ca estimarea initiala a BNR privind cresterea economica din acest an, de 5,5-6%, ar putea fi considerata una "conservatoare", dupa ce in primul trimestru produsul intern brut (PIB) a avansat cu circa 7,5%.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit, intr-un raport publicat duminica, estimarea privind cresterea economica a Romaniei din acest an de la 6,5% la 5,1%. In schimb, in ultima prognoza a Comisiei Europene, publicata pe 28 aprilie, Bruxelles-ul a urcat usor estimarile pentru cresterea economica a Romaniei in 2008, de la 5,9% la 6,2%.

Comisia Nationala de Prognoza are cea mai optimista estimare pentru acest an, mizand pe o crestere economica a Romaniei de 6,5%.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase in prima jumatate a acestei luni ca economia romaneasca a crescut cu 7,5%, in termeni reali, in primul trimestru al acestui an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri