O moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent, care ar putea intra intr-o faza de stagnare in acest an, potrivit unui studiu Erste Bank.

Raport Erste Bank: Sectorul bancar din ECE

Incepand din vara lui 2007, Romania se confrunta cu perioade de puternice iesiri de capital, determinate de ingrijorarile fata de vulnerabilitatea economiei romanesti si de impactul monedei mai slabe asupra economiei, in special in sectorul financiar, potrivit raportului Erste.

"Noi consideram ca moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la inceputul acestui an, am constatat o decelerare accentuata a deteriorarii contului curent, care sugereaza ca deficitul de cont curent raportat la PIB ar putea intra intr-o faza de stagnare in acest an (fata de consensul general pe piata referitor la o crestere minora)", considera analistii Erste.

PIB-ul Romaniei a urcat in primele trei luni cu 8,2%, cea mai mare crestere inregistrata intr-un prim trimestru dupa 1990.

Deficitul de cont curent al Romaniei raportat la Produsul Intern Brut ar putea intra anul acesta intr-o perioada de stagnare, de la inceputul lui 2008 fiind observata o decelarare accentuata a deteriorarii contului curent, conform raportului Erste Bank privind sectorul bancar din Europa Centrala si de Est.

'Incepand din vara lui 2007, Romania se confrunta cu perioade de puternice iesiri de capital, determinate de ingrijorarile fata de vulnerabilitatea economiei romanesti si de impactul monedei sale mai slabe asupra economiei (in special in sectorul financiar). Noi consideram ca moneda nationala slabita sustine economia romaneasca si procesul de ajustare a deficitului puternic de cont curent. De la inceputul acestui an, am constatat o decelerare accentuata a deteriorarii contului curent, care sugereaza ca deficitul de cont curent raportat la PIB ar putea intra intr-o faza de stagnare in acest an (fata de consensul general pe piata referitor la o crestere minora). Deficitul de cont curent va fi partial finantat de influxuri de investitii straine directe (estimate la la 6% din PIB) si cresterea in continuare a imprumuturilor externe, in principal de catre sectorul privat', comenteaza analistii Erste.
<artfile>43875_1.pdf</artfile>
Conform raportului, Romania a inregistrat, in primul trimestru al acestui an, una dintre cele mai puternice cresteri a creditelor din Europa Centrala si de Est, de 66%, fiind depasita doar de Ucraina, cu 76% crestere comparativ cu anul anterior.

'Noile state-membre ale Uniunii Europene, Bulgaria si Romania, precum si Ucraina si Rusia, vor oferi cele mai mari rate de crestere in anii urmatori, inregistrand o traiectorie de convergenta cu nivelurile pietelor mature. In ansamblu, estimam ca toate tarile ECE vor folosi potentialul de recuperare pe care il au, generand rate de crestere peste medie timp de mai bine de zece ani', spune Gernot Jany, analist specializat pe capital in sectorul bancar, in cadrul Erste Bank, si co-autor al raportului

Acesta a adaugat ca, daca depozitele se situeaza deja la un nivel relativ ridicat in tari precum Republica Ceha si Croatia, pe pietele bancare emergente exista inca multi bani tinuti la pusculita.

'Ne asteptam ca bancile comerciale sa inlocuiasca din ce in ce mai mult aceste pusculite, pe masura ce va creste si increderea in piata bancara. De obicei, intrarea jucatorilor straini are un efect pozitiv asupra increderii in piata bancara, ceea ce este deja evident in Ucraina, Bulgaria si Bosnia & Hertegovina', a explicat Jany.

Conform raportului Erste, spre deosebire de multi dintre jucatorii americani si vest-europeni, sectorul bancar din zona ECE nu este deloc implicat in investitii pe piata creditelor cu risc ridicat sau legate de aceasta piata si, ca urmare, nu trebuie sa isi anuleze o parte a activelor.

Odata cu sezonul de raportare de la finalul T1-2008 insa, atentia investitorilor s-a deplasat de la efectele directe (cum ar fi anulari de active sau suplimentari de capital) catre efectele indirecte ale incetinirii cresterii economice si cresterii costurilor de finantare. In ceea ce priveste insa finantarea, criza a pus presiune pe lichiditati iar posibilitatile de finantare si calitatea finantarii au devenit o problema in ultimele cateva luni, pentru a asigura cresterea activelor la un pret rezonabil.

"Am examinat raportul credite-depozite pe mai multe piete bancare, pentru a delimita pietele cu finantare mai sigura de cele mai solicitate", spune Günter Hohberger, analist specializat pe capital in sectorul bancar in cadrul Erste Bank, si co-autor al raportului. "Am constatat ca sistemele bancare cele mai solicitate se afla in Rusia (cu un raport credite-depozite de 161%) si Ucraina (150%), urmate de Slovenia (141%), Ungaria (132 la suta) si Romania (122 la suta)", a adaugat Hohberger.

In special in Rusia (cu peste 1.200 banci si o concentratie scazuta de piata), bancile mai mici sau mijlocii au in prezent probleme legate de finantarea cresterii puternice a activelor. Jucatorii cu retele extinse de unitati au putut, ca urmare, sa devina tot mai interesanti pentru marii jucatori, care trebuie sa isi dezvolte retelele de retail in aceasta tara puternic sub-bancarizata (o filiala bancara acopera 41.000 locuitori, fata de aproximativ 1.900 locuitori, pe pietele mature).

Cum nivelul ratei dobanzii este mai ridicat in majoritatea tarilor din ECE fata de Zona Euro, cererea pentru credite in moneda straina (FX) a crescut puternic in ultimii ani. In 2007, cea mai puternica crestere a creditelor in FX a fost inregistrata in Bulgaria (plus 86 la suta fata de anul anterior), Romania (plus 84 la suta fata de anul anterior) si Ucraina (plus 75 la suta fata de anul anterior), generand o expunere FX (credite FX in cadrul creditelor totale catre sectorul non-financiar) de peste 50 la suta. Tarile cu expunere FX mai puternica se confrunta cu riscuri de neindeplinire a obligatiilor mai mari decat pietele care se bazeaza pe credite in moneda locala, in cazul unei deprecieri a monedei locale, care duce la o crestere a ratei creditelor. Ca urmare, analistii Erste Bank au studiat si acoperirea expunerii la risc pentru creditele FX, pentru a demonstra diversele capacitati de amortizare ale sectorului bancar.

'Republica Ceha (nivel scazut al ratei dobanzii), Slovenia (moneda euro adoptata de la data de 1 ianuarie 2007), Croatia si Serbia pot fi considerate refugii sigure in ceea ce priveste expunerea FX', afirma Günter Hohberger.

Cea mai solida crestere a creditelor in 2007 s-a inregistrat in noile state membre UE, Bulgaria si Romania, precum si in regiunea CSI, de exemplu in Ucraina si Rusia, cu o crestere anuala de peste 50 la suta. Principalul factor de impulsionare in regiunea ECE au fost inca o data creditele retail, care au crescut peste nivelul de 50 la suta in Ucraina, Romania, Rusia, Bulgaria si Serbia. Creditele corporate au inregistrat o crestere foarte puternica in Bulgaria (plus 77 la suta fata de anul anterior) si Ucraina (plus 62 la suta fata de anul anterior).

'In general, cresterea depozitelor a fost mai lenta decat cresterea creditelor, ridicand raportul credite-depozite peste nivelul de 100 la suta in anumite tari. In multe dintre tarile ECE, penetrarea scazuta a creditelor asigura baza pentru o crestere solida a creditelor in anii viitori. Principalii vectori de impulsionare a cresterii creditelor in majoritatea tarilor sunt creditele ipotecare si de consum - o consecinta a scaderii ratei somajului, a cresterii PIB-ului pe cap de locuitor si a cererii ulterioare tot mai mari pentru bunuri de larg consum si locuinte', a mai spus reprezentantul Erste.

Cu 53.633 angajati, Erste Bank Group este una dintre primele institutii financiare din ECE, deservind peste 16 milioane de clienti din circa 3.000 de filiale din 8 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia, Ucraina). Incepand cu 30 martie 2008, Erste Bank Group a ajuns la active totale de 204,5 miliarde euro, profit net de 315,6 milioane euro





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri