Cele mai importante criterii pentru acordarea creditului sunt scoringul aferent clientului, destinatia creditului, valuta in care se da creditul, tipul dobanzii si perioada de acordare, afirma reprezentantii BCC.

"Chiar daca actualele conditii de creditare sunt influentate de contextul international si intern, exista suficiente oportunitati si clienti care sa acceseze creditele BCC", se arata in comunicatul afisat pe pagina de internet a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Pe 22 august, BNR a publicat forma finala a noului regulament de creditare a populatiei, care impune cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

Astfel, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arata in regulament.

Citeste si:

Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

Banca centrala mai cere bancilor, la calculul gradului maxim de indatorare, sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor, ca o forma de stress test.

BCC are, in prezent, 241 de unitati, 224 de bancomate si 22 de automate de schimb valutar.

Banca Comerciala Carpatica a revizuit drastic estimarea de profit pentru acest an, stabilind o tinta de 6,76 milioane lei, ceea ce marcheaza o scadere cu 20% fata de castigurile din 2007, dupa ce in primavara estimase un profit net de 44,66 milioane lei.