Guvernul intentioneaza sa introduca un sistem de pensii ocupationale la care va adera, facultativ, orice grup de profesii, a declarat consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Seitan.
"In ceea ce priveste sistemul de pensii ocupationale, Guvernul gandeste introducerea unui sistem nediscriminatoriu pentru orice breasla, ramura, pentru orice grup de profesii, care urmeaza sa fie stabilit si elaborat in viitorul apropiat", a declarat Seitan la Realitatea Tv, potrivit NewsIn.

Consilierul premierului a spus ca, prin infiintarea viitorului sistem de pensii ocupationale, sistemul de pensii facultative (pilonul III), nu va deveni inutil, la acesta din urma putand adera spre exemplu persoanele care practica meserii liberale.

"Nu toate persoanele care realizeaza venituri se incadreaza intr-o anumita ramura de profesie. Sunt atatea meserii liberale, sunt atatia oameni care lucreaza pe cont propriu, sunt atatea situatii in care oamenii nu sunt sustiuti de patronate sa participe la un sistem individual si participa singuri. Ca urmare, un sistem facultativ este foarte util pentru a completa, impreuna cu un sistem ocupational, toata zona facultativa a sistemelor de pensii private", a precizat Mihai Seitan.

Guvernul a adoptat miercuri sapte din cele opt principii ale Legii unice a pensiilor. Principiul ocupational, care permitea unei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii, a fost eliminat pentru a nu se crea o "bresa" pentru reintroducerea pensiilor speciale, de care beneficiaza in prezent categorii socio-profesionale precum magistratii sau militarii, a declarat Emil Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

"Nu am inclus principiul ocupational pentru a nu incerca sau a da impresia ca se incearca gasirea unei brese prin care sa reintroducem pe usa din dos actualele legi speciale. Dorim o singura lege care, repet, sa rezolve problemele care exista in momentul de fata, probleme care sunt date de cadrul legal, ce nu ofera un tratament, o egalitate de tratament tuturor acelora care contribuie la sistemul public de pensii", a declarat premierul la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Principiul ocupational permitea oricarei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii si urma ca modalitatea de contributie la acest sistem suplimentar, modul de calcul si administrarea lui sa fie stabilite ulterior. Cele opt principii fusesera acceptate, in cadrul negocierilor, de Ministerul Muncii, Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe. Boc a precizat ca obiectivul Guvernului este ca, pana la sfarsitul acestui an, proiectul Legii unice a pensiilor sa fie finalizat, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri