Creditele pentru firme si populatie au cunoscut in 2004 o crestere de 38 la suta, in termeni reali 26 la suta, ceea ce inseamna o scadere de 20 de procente fata de 2003, cand s-a inregistrat o crestere de aproape 60 la suta.

Astfel, banca centrala si-a atins obiectivul de a controla ascensiunea imprumuturilor pentru firme si populatie la cel mult 30 la suta in termeni reali.

In volum absolut, volumul de credite raportate la finele anului trecut a urcat cu 115.152 miliarde lei, comparativ cu majorarea de 124.152 miliarde lei din 2003. La 31 decembrie 2004, soldul creditelor neguvernamentale a atins 418.031 miliarde lei.

Chiar daca imprumuturile in lei au urcat cu numai 21,5 la suta, respectiv 11,1 la suta in termeni reali, finantarile in euro si dolar au conoscut o crestere spectaculoasa, de aproape 57 la suta.

Creditele in valuta au depasit ca pondere 60 la suta din soldul finantarilor neguvernamentale acordate de banci.

Potrivit datelor publicate de BNR in buletinul lunar privind comportamentul financiar al populatiei si agentilor economici in profil teritorial, finantarile in moneda nationala au avut o cautare mai mare pentru termenele medii si lungi, unde soldul de la finele anului trecut a depasit cu 32 la suta nivelul din decembrie 2003 si a egalat volumul de imprumuturi pe termen scurt.

Nivelul creditelor ipotecare din 2004 este de 850 de milioane de euro, arata datele culese de banca centrala.

Imprumuturile ipotecare in valuta reprezinta aproximativ 90 la suta.

Leul detine suprematia la nivelul finantarilor pentru consum. Imprumuturile acordate persoanelor fizice totalizeaza 2 miliarde euro din care 70 la suta sunt denominate in lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri