Olanda a devenit o centru educațional important având în vedere interesul crescut pentru tinerii din toată Europa care vor să meargă la studii acolo. Și în rândul românilor, țara lalelelor și a morilor de vânt este prima destinație de studiu la care se gândesc atunci când își aleg țara în care vor să meargă la facultate. Olanda a cunoscut o ascensiune rapidă în topul destinațiilor de studiu și a devenit a doua casă pentru aproximativ 6.617 de români care s-au mutat acolo pentru studii. Însă Olanda nu este cea mai ieftină destinație de studiu, dacă ne raportăm la costurile extrem de mari de trai, care pot ajunge până la 2.400 de euro pe lună.

Țările din Europa cu cele mai scumpe taxe de școlarizare

După BREXIT și după aproape trei ani de pandemie, peisajul studiilor superioare din Europa s-a aflat într-o continuă evoluție. În ceea ce privește destinațiile de studiu care necesită cele mai multe resurse din punct de vedere financiar, Alexandru Ghiță, președintele FINS, un program de finanțare pentru studiile în străinătate spune că trebuie făcută o distincție între taxele de școlarizare și costurile de trai.

„Din perspectiva școlarizării, cea mai scumpă destinație e Marea Britanie, comparabilă, până la un punct cu Elveția, după care, la nivelul UE, Olanda ar fi cumva destinația cu taxele cele mai mari, undeva la 1.000 sau 2.000 de euro pe an. Restul sistemelor de universități publice de stat costă fie câteva sute de euro, fie sunt gratuite, în majoritatea țărilor mari, cum sunt Germania, Franța, Italia, Spania. În Italia există un sistem progresiv de costuri cu taxele de școlarizare care ia în calcul nivelul veniturilor familiei. Cu cât familia câștigă mai puțin, cu atât taxele de școlarizare sunt mai mici, iar cu cât câștigă mai mult, cu atât și taxele de școlarizare cresc”, a declarat pentru wall-street.ro Alexandru Ghiță, președintele FINS.

Olanda, o țară care nu mai are nevoie de promovare la capitolul studii superioare. Cât costă studiile și viața în orașele din Olanda?

După BREXIT, Olanda a devenit o țară extrem de căutată în ceea ce privește studiile superioare. Dacă până acum un an, un an și jumătate, autoritățile din regat investeau în campanii de marketing prin care promovau orașele principale ca destinații de studiu pentru studenții din alte regiuni ale Europei, afluxul mare de studenți a pus pe pauză multe dintre acestea. Interesant este că deși e o țară extrem de căutată pentru studii, costurile de trai și chiriile ajung să fie foarte ridicate. Cumva, Olanda a luat și fața Danemarcei, care deși este o țară mai accesibilă din punct de vedere, a decis să-și reducă programele cu predare în limba engleză.

„Într-adevăr, chiriile sunt foarte mari și a fost un trend crescător în ultimii ani, ca urmare a interesului mare. Acest interes pentru Olanda, istoric vorbind a fost ridicat în urmă Brexitului, dar și pentru că e țara cu cele mai multe programe de studiu în limba engleză din toată Europa. Și atunci după ce Marea Britanie a devenit foarte inaccesibilă financiar, o mare parte din interesul celor care voiau să meargă la studii în străînătate s-a redirecționat către Olanda, motiv pentru care cererea a crescut foarte mult, capacitatea de cazare a crescut comparabil și de aici presiunea pe prețuri. Am avut o fluctuație foarte mare în ultimii doi-trei ani”, a mai precizat Alexandru Ghiță.

Iată de ce bani trebuie să dispună un student dacă vrea să învețe în Amsterdam, Rotterdam sau Delft, potrivit datelor de la Aergon.

Oraș Amsterdam Rotterdam Delft
Cost studii 1.150 euro în primul an, 2.300 euro din anul 2 1.150 euro în primul an, 2.300 euro din anul 2 1.150 euro în primul an, 2.300 euro din anul 2
Cost trai
lunar
2.400
euro/lună
2.100
euro/lună
1.800
euro/lună
Cost Total/
an academic
(10 luni)
25.150 - 26.300
euro/an*
22.150 - 23.300
euro/an*
19.150 - 20.300
euro/an*

Sursa: aegon.ro

NB: *Suma nu include și cheltuieli suplimentare ale vieții studențești: ieșiri în oraș, bilete la evenimente culturale sau recreaționale, taxi etc.

Student în Londra: Cât costă studiile și viața în capitala Marii Britanii

Studiile în Londra pornesc de la 15.000 de lire/an, dar pot ajunge și la 35.000 de lire/an în funcție de domeniu sau de universitate, pentru cei care nu au statutul pre-settled obținut. Elevii cu părinții în Marea Britanie, care au obținut acest statut, îl pot obține și pentru copiii lor, astfel taxa scăzând la 9.250 de lire pe an, cu posibilitatea de a accesa împrumutul guvernamental pentru plata acesteia.

Costul lunar mediu pentru o persoană singură ce locuiește în privat depășește 2.000 de lire, aici fiind incluse transportul lunar, cazarea și mâncarea

Cost studii 15.000 - 35.000 lire/an – fără
statut pre-settled
9.250 lire/an – cu statut pre-settled
(elevi cu părinți în Marea Britanie)
Cost lunar mediu
(transport, cazare și mâncare)
2.000 lire/lună
Cost total/
an academic (10 luni)
29.250 - 55.000 lire/an*

Sursa: aegon.ro

NB: *Suma nu include și cheltuieli suplimentare ale vieții studențești: ieșiri în oraș, bilete la evenimente culturale sau recreaționale, taxi etc.

Student în Dublin: Cât costă studiile și viața în capitala Irlandei

Taxele de studiu în Irlanda variază în funcție de programul ales și de universitate și sunt cuprinse între 0 euro și 13.000 euro/an. Studentul poate fi scutit de plata taxei de școlarizare dacă îndeplinește criteriile de eligibilitate: trebuie să fie cetățean UE și să fi avut reședința în UE în minimum 3 din ultimii 5 ani. Dar, nu toate instituțiile și programele de studii superioare din Irlanda pot oferi această facilitate, însă un consilier vă poate îndruma către programele de studiu cuprinse în această schemă.

Chiar dacă taxa poate fi gratuită, totuși există o taxă anuală de aproximativ 200 euro/an pentru licență și 300 euro/an pentru master, care trebuie acoperită de către student. Costurile de trai lunar în Dublin pot varia între 1.500 și 3.000 de euro/lună.

Cost studii 0 – 13.000 euro/an
+ o taxa anuală de 200 euro
Cost lunar mediu
(transport, cazare și mâncare)
1.500 – 3.000 euro/lună
Cost total/
an academic (10 luni)
15.200 – 43.200 euro/an*

Sursa: aegon.ro

NB: *Suma nu include și cheltuieli suplimentare ale vieții studențești: ieșiri în oraș, bilete la evenimente culturale sau recreaționale, taxi etc.

Student în Bruxelles: Cât costă studiile și viața în capitala Belgiei

Taxele de școlarizare din Belgia sunt mai mici și mai reduse comparativ cu Olanda sau Marea Britanie. Pentru a studia în Belgia, taxa de școlarizare este de aproximativ 1.000 de euro la majoritatea programelor universităților de stat. Există, însă, și excepții, de programe de studiu mai costisitoare pentru anumite domenii de studiu sau în cadrul universităților private, unde taxele ajung la 9.000 euro/an.

Mai multe universități publice oferă programe de studii de licență și master cu predare în limba engleză. Pentru vorbitorii de limbă franceză, opțiunile sunt, bineînțeles, mult mai diverse. La plata studiilor se adaugă și cheltuielile de întreținere (cazare, mâncare,
transport), în medie de aproximativ 1.000 - 2.000 euro/lună.

Cost studii 1.000 – 9000 euro/an
Cost lunar mediu
(transport, cazare și mâncare)
1.000 – 2.000 euro/ lună
Cost total/
an academic (10 luni)
11.000 - 29.000 eur/an*

Sursa: aegon.ro

NB: *Suma nu include și cheltuieli suplimentare ale vieții studențești: ieșiri în oraș, bilete la evenimente culturale sau recreaționale, taxi etc.

Pe lângă taxele de școlarizare, o provocare pentru viitorii studenți pot fi costurile cu transportul, însă acest lucru depinde foarte mult de locația în care va locui persoana proaspăt ajunsă în țara de studiu. Într-un oraș cum e Londra sau Paris, costul cu deplasarea va fi mai mare, în contextul în care cazările mai accesibile vor fi mai departe de centru sau, în cazul de față mai departe de centrul universitar. Un student aflat în această situație poate ajunge să scoată din buzunare chiar și până la 100 de euro pe lună pentru transport.

Mulți dintre cei care urmează calea străinătății încă de la finalul liceului, pentru a avea o mai mare predictibilitate în ceea ce privește viitoarea carieră, trebuie să-și pună din timp la punct finanțele. Pentru mulți absolvenți de liceu, visul de a studia în străinătate nu poate fi susținut de părinți din cauza taxelor ridicate de școlarizare, așa că apelează la împrumuturi studențești.

„Văd două fenomene care se combină într-un fel interesant. Pe de o parte, datorită interesului pentru studii și că urmare a provocărilor din economie, interesul pentru capitolul finanțări a crescut (vedem un număr mai mare de oameni care iau contact cu noi și se arată interesați). Dar pe de altă parte, e adevărat că, majorându-se Euribor semnificativ (de la 0 în august 2022 la aproape 4 în acest moment, deci în 13 luni a crescut de la zero la 4%) și creditele pentru studii au devenit mai scumpe. Toate creditele în general au devenit mai scumpe, inclusiv cele pentru studii și asta pare că le da de gândit mai mult oamenilor când văd o oferta financiară și rată de conversie dintre cei care sunt interesați și cei care aplică și în cele din urmă semnează pentru un credit a scăzut comparativ cu anii anteriori”, a mai precizat președintele FINS.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație »


Setari Cookie-uri