CEC Bank a depus oferta de participare la Prima Casa, care include un plafon pentru creditele acordate in cadrul acestui program de 400 milioane lei, oferta bancii vizand numai imprumuturile in moneda nationala, ce vor fi preschimbate in euro, dupa adoptarea monedei unice europene.
"Ramanem la aceeasi opinie, exprimata si cu alte ocazii, ca este recomandabil ca imprumuturile angajate de persoanele fizice sa fie in valuta in care au veniturile. In acest fel se elimina riscul valutar care, in conditiile actuale de volatilitate de pe pietele financiare valutare, ramane ridicat. In plus, personal, consider ca in acest moment EURIBOR se afla in apropierea unui minim istoric, in timp ce ROBOR are mari sanse sa scada, iar in momentul adoptarii euro va fi inlocuit cu EURIBOR", a spus presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.

Un alt argument adus de Ghetea
in favoarea creditelor in lei este ca "la momentul adoptarii euro atat veniturile (salarii, dividende, chirii etc), cat si datoriile (creditele, etc) cetatenilor Romaniei vor fi convertite din lei in euro, aplicandu-se acelasi curs, rezultand practic un risc de conversie nul".

Bancherii intra in Prima Casa: Afla care sunt bancile care au depus oferte

CEC Bank a transmis la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) si catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) oferta financiara pentru creditele acordate prin programul Prima Casa.

"In baza analizelor efectuate asupra solicitarilor de credite imobiliare din primele cinci luni ale acestui an, CEC Bank a comunicat FNGCIMM intentia de a utiliza in anul 2009, un plafon de garantare aferent programului Prima Casa de pana la 400 milioane lei (cca. 1700 case)", se arata in comunicatul transmis de banca, al carei unic actionar este statul roman.

Programul Prima Casa, lansat de guvern cu scopul de a debloca piata rezidentiala, se aseamana partial cu alte programe aplicate cu ani in urma in Statele Unite, Polonia sau Australia. Specialistii consultati de Wall-Street au explicat diferentele si asemanarile dintre aceste programe, precum si lipsurile celui din Romania.

Pentru creditele in lei acordate prin Prima Casa, banca percepe o dobanda anuala egala cu rata medie a dobanzilor interbancare ROBOR la 3 luni plus 1,9%, dar nu percepe comisioane de acordare, analiza, gestiune sau rambursare anticipata.

"In plus fata de cele prezentate anterior, CEC Bank ofera promotional celor care vor obtine un credit pana la data de 31 decembrie 2009 si care achizitioneaza imobile cu valoarea de maximum 60.000 euro, echivalent lei, urmatoarele avantaje: nu percepe comision de evaluare, pentru primul an, impreuna cu societatile de asigurari partenere, va suporta prima aferenta politei de asigurare obligatorii, un card de credit, in baza analizei aceleasi documentatii", se mai arata in comunicatul transmis de banca.

Cum comentati interesul bancilor pentru programul Prima Casa? Sunt prea putine banci intrate in program? Oferte in valoare de 1,457 miliarde euro – este mult? Putin?

Persoanele care doresc sa ia credite de la CEC Bank prin programul Prima casa trebuie sa aiba o varsta maxima la data rambursarii integrale a creditului de 80 de ani, in conditiile in care durata maxima de finantare este de 30 de ani, iar perioada de gratie de maximum 180 de zile.

Produsul dezvoltat pentru programului Prima Casa va fi distribuit prin toata reteaua CEC Bank, de 1.380 de unitati teritoriale, cu acoperire la nivel national, toate avand atributii privind colectarea documentatiei specifice de creditare si punerea la dispozitia clientilor a finantarilor aprobate.

Guvernul a stabilit ca bancile care dau credite ipotecare prin programul Prima Casa pot aplica o marja de maximum 4% pe an peste rata EURIBOR la 3 luni in cazul imprumuturilor in euro, respectiv o marja de cel mult 2,5% pe an peste rata ROBOR la 3 luni la creditele in lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri