BNR a efectuat ieri 2 licitatii repo, prin care a injectat in piata 15 miliarde lei, pentru a vedea "daca nu cumva exista impedimente tehnice in asigurarea adecvata a lichiditatii, deoarece dobanzile interbancare se mentin anormal peste dobanda cheie", a spus purtatorul de cuvant Mugur Stet.
"Banca Nationala a organizat astazi (miercuri, n.r.) doua licitatii repo, tocmai pentru a vedea daca nu cumva exista impedimente din punct de vedere tehnic pentru asigurarea adecvata a lichiditatii, in contextul in care dobanzile interbancare se mentin, as spune anormal, la nivele apropiate de 10% in conditiile in care rata dobanzii de politica monetara este de 8%", precizeaza Stet, potrivit NewsIn.

BNR a injectat miercuri 15,08 miliarde lei (3,53 miliarde euro) in piata, prin 2 operatiuni repo facute de banca centrala la care au participat 31 banci. Operatiunile s-au realizat la o dobanda egala cu cea de politica monetara, respectiv 8% pe an si cu aceeasi scadenta, vineri, 9 octombrie.

Tot miercuri a ajuns la scadenta operatiunea realizata pe 5 octombrie, prin care BNR a injectat in piata bancara 11,2 miliarde lei (2,62 miliarde euro) pentru 22 banci, la o dobanda de 8%.

"Banca Nationala a Romaniei are o politica proactiva in ceea ce priveste asigurarea functionarii in parametri normali a pietei monetare. Aceasta inseamna ca nivelurile de dobanda trebuie sa se situeze in apropierea ratei dobanzii de politica monetara", mai precizeaza reprezentantul BNR.

Operatiunile bancii centrale au rolul de reglaj, "sunt normale si se desfasoara in contextul in care bancile sunt cele care asigura functionarea adecvata a pietei si ar trebui sa-si regleze intre ele variatiile de lichiditate", a mai precizat Stet.

Banca Nationala a Romaniei a afisat, in prima parte a zilei de miercuri, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,68% pe an, in crestere fata de cel din sedinta anterioara, de 9,61% pe an, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR) dobanda a urcat la 10,18% pe an, de la nivelul de marti, de 10,11% pe an.

Nivelul dobanzilor interbancare a coborat la aproximativ 8-9% pe an, plasandu-se insa in continuare peste dobanda de politica monetara, de 8% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri