Banca Transilvania (TLV) a raportat un profit net de 61,94 mil. lei (14,64 mil. euro) pentru 2009, in scadere cu 85% fata de nivelul inregistrat in 2008.
Astfel, profitul net al bancii a scazut de peste sase ori anul trecut, chiar daca veniturile operationale au sporit cu 27% fata de anul 2008, pana la 1,29 miliarde lei, potrivit rezultatelor preliminare transmise Bursei.

"Am realizat profitul brut asumat in fata actionarilor nostri, intr-un context economic dificil si provocator care a marcat intreg anul 2009. A fost un an al maturizarii Bancii Transilvania, ca si companie, atat din punctul de vedere al provocarilor, cat si ca experienta pe piata financiar - bancara. Am acordat maxima atentie politicii agresive de provizionare, managementului riscului, calitatii portofoliului de credite, precum si controlului foarte strict al costurilor. Ne-am adaptat, am valorificat noi oportunitati si am lansat o Platforma Anti-Criza pentru companii si persoane fizice", a spus Robert C. Rekkers (foto), directorul general al BT.

Scaderea puternica a profitului net s-a datorat provizioanelor mari constituite de banca.

Astfel, in 2009, soldul provizioanelor aferente activitatii de creditare a crescut cu 225%, ajungand la 755 milioane lei, in conditiile unui management al riscului adaptat mediului economic actual.

Astfel, costul net al riscului de creditare a ajuns la 533 milioane lei si gradul de acoperire a creditelor cu provizioane la 6,1%, nivel pe care banca in considera "unul relativ prudent, acoperind creditele neperformante in proportie de 128%".

Pana acum, doar GarantiBank Romania a anuntat rezultatele obtinute anul trecut, fara a preciza nivelul profitului sau al pierderii: banca si-a sporit activele cu 84% in 2009, pana la 830 milioane euro, pe fondul cresterii cu peste 50% a imprumuturilor fata de 2008. Totusi, turcii de la Garanti au precizat ca inca inregistreaza pierderi, “in 2009 mai mici decat cele din 2008”.

Excluzand provizioanele, Banca Transilvania ar fi raportat un profit brut de 610 milioane lei, de doua ori mai mare fata de cel din 2008.

Pe de alta parte, veniturile totale ale bancii au urcat cu 14% anul trecut, la 4,89 miliarde lei (1,15 miliarde euro), comparativ cu incasarile totale din 2008, de 4,29 miliarde lei. Totodata, cheltuielile tootale au avansat cu 26%, la 4,8 miliarde lei (1,13 miliarde euro), fata de 3,82 miliarde lei, in 2008.

Activele bilantiere se ridicau la sfarsitul lunii decembrie 2009 la 19,47 miliarde lei, cu 14% mai mari fata de nivelul de la finele anului anterior.
"Solvabilitatea BT a inregistrat un nivel confortabil de 14%, incluzand profitul, semnificativ peste limita minima impusa de BNR limita care este de 8%", se mai arata in comunicatul institutiei de credit.

Volumul total al creditelor acordate de BT a ajuns la 12,17 miliarde lei, la data de 31 decembrie 2009, din care 58,44% reprezinta credite pentru companii, iar 41,56% sunt credite pentru persoane fizice.

De asemenea, banca are o expunere de sub 4% pe domeniul dezvoltatorilor imobiliari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri