Deficitul bugetului general consolidat a fost la finalul anului trecut de 36,4 miliarde lei, sau 7,2% din produsul intern brut (PIB), usor sub tinta convenita cu FMI in cadrul acordului stand-by, de 7,3% din PIB, a anuntat Ministerul Finantelor Publice.
In cifre absoute, tinta de deficit era fixata la 36,5 miliarde lei pentru finalul anului trecut.

Datele au fost calculate la un PIB de 505,5 miliarde lei, potrivit executiei bugetare publicate luni de Ministerul Finantelor Publice (MFP). In lunile anterioare, Finantele luasera in considerare un PIB de 497,3 miliarde lei.

In ianuarie, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, declara ca deficitul bugetar la finalul lui 2009 s-a plasat "intre 7,2 si 7,3% din PIB", potrivit datelor preliminare ale Finantelor, foarte aproape de tinta convenita cu FMI si CE, scrie NewsIn.

Autoritatile romane convenisera cu FMI si Comisia Europeana o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru finalul lui 2009, in cadrul acordului de finantare in valoare totala de 20 miliarde euro.

Astfel, veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 156,6 miliarde lei (37 miliarde euro), in scadere cu 5,4% fata de 2008, in principal ca urmare a reducerii incasarilor din taxele vamale, cu 31,9%, a celor din TVA, cu 16%, precum si din impozitul pe profit, cu 8,9%.
Reducerile au fost partial compensate de cresterea incasarilor din impozitul pe venit cu 0,3%, din accize cu 14,2%, din impozite si taxe pe proprietate cu 3,8%, mai sustine MFP.

Cheltuielile bugetului general consolidat au crescut anul trecut cu 1,4% fata de 2008, pana la 193 miliarde lei (45,5 miliarde euro), in conditiile in care cheltuielile de personal au sporit cu 2,4%, iar cele cu bunuri si servicii s-au redus cu 12,6%.

Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 9,8 miliarde lei fata de 2008, ca urmare a cresterii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.

Bugetul Fondului de pensii a incheiat anul 2009 cu un deficit de 958,6 milioane lei, desi a primit subventii de 6,4 miliarde lei de la bugetul de stat.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 66% fata de 2008, ca urmare a cresterii puternice a volumului imprumuturilor, statul fiind nevoit sa acopere un deficit bugetar mult mai mare decat cel din anii precedenti.

Potrivit MFP, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital si transferurile pentru programele de dezvoltare, s-au cifrat in 2009 de 35,2 miliarde lei, respectiv 7% din PIB.

La finalul lui noiembrie, deficitul bugetar era de 5,98% din PIB, insumand 29,75 miliarde lei ( 6,96 miliarde euro), dupa ce cheltuielile bugetare au sporit in primele 11 luni cu 2,9%, iar veniturile s-au redus cu 6%, potrivit ultimelor date publicate de Finante.

Comisia Europeana (CE) a propus extinderea termenului limita pentru ajustarea deficitului bugetar al Romaniei la 3% din produsul intern brut (PIB) pana in 2012, in loc de 2011 cat fusese stabilit initial, dupa ce a conchis ca Romania a luat masuri concrete de corectare a acestuia.

Statele din toate tarile s-au luptat in 2009 cu deficite bugetare in crestere si au fost nevoite, in unele cazuri, sa recurga la masuri extreme.

Guvernul roman nu a fost nici el ocolit de scaderea drastica a veniturilor din impozite, dar masurile adoptate de autoritatile romane nu au condus la o reducere ampla a deficitului bugetar, ci doar la mentinerea acestuia in tintele agreate cu Fondul Monetar International in acordul de finantare externa.

Citeste si 2010 - anul in care deficitele bugetare pun la incercare statele europene

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri