Luna octombrie a fost una exploziva pentru Bursa din Sibiu, atat din punctul de vedere al cresterii numarului de contracte, cat si al numarului de clienti. In doar o luna, au fost inregistrate noi maxime istorice pentru bursa la termen din Sibiu.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), desi a fost infiintata inca din 1994, a avut o prezenta redusa in randul investitorilor. De regula, acestia au optat mai mult pentru a cumpara actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) decat pentru a cumpera contracte avand ca suport actiunile. In plus, aceste produse se tranzactioneaza la bursa sibiana doar din februarie 2004, initial fiind incluse 9 titluri lichide de la BVB.

Nici in acest an bursa din Sibiu nu a socat publicul investitor printr-o evolutie spectaculoasa. Insa, odata cu cresterea volatilitatii actiunilor de la BVB, investitorii au dorit sa se protejeze prin intermediul contractelor de la Sibiu. Ca urmare, luna octombrie, marcata la BVB de miscari ample ale cota-tiilor, a adus un nou record pentru BMFMS din punctul de vedere al numarului de contracte. Volumul avestora a crescut exponential, pana la 144.927, adica mai mult cu 822% fata de luna similara a anului trecut. De altfel, intregul volum de tranzactionare al anului 2004 a fost depasit de doua ori, iar in cele 21 sesiuni bursiere au fost concentrate o treime din totalul contractelor din 2005, cu o medie zilnica de 6.901 contracte.

O luna de referinta

La jumatatea lunii octombrie, numarul contractelor incheiate la BMFMS in perioada 18-20 octombrie a ajuns la 30.000, ceea ce inseamna o medie zilnica de 10.000. Totodata, sedinta de tranzactionare din 30 octombrie a spulberat toate recordurile, pentru prima data in istoria bursei sibiene, numarul zilnic de contracte futures si options depasind 13.000. De altfel, in ultima saptamana a lunii, cand variatiile ample ale actiunilor la BVB au ridicat lichiditatea la cote inalte, media zilnica de tranzactionare pe piata la termen de la Sibiu a fost de peste 10.200 de contracte, numa-rul pozitiilor deschise pe pietele futures si options atingand un nou maxim isto-ric, de 77.700.

Theodor Ancuta, presedintele-director general al bursei din Sibiu, este de parere ca o asemenea evolutie a fost determinata de intrarea unor fonduri importante pentru arbitraj. In plus, un alt avantaj pentru cei care investesc la bursa sibiana este posibilitatea de a tranzactiona numai cu 10-15% din valoarea totala a tranzactiei, spre deosebire de BVB, unde investitorul trebuie sa faca dovada intregii sume.

Investitorii pariaza pe cresterea cotatiilor

Desi saptamana trecuta a marcat evolutia titlurilor de la BVB prin scaderi importante, investitorii sunt optimisti, mizand pe o revenire a trendului ascendent. Dintre SIF-uri, cel mai tranzactionat a fost SIF Moldova, care a fost cotat pentru decembrie la preturi cuprinse intre 1,93 si 2,2 RON, iar pentru martie - ntre 2,091 si 2,3299 RON. SIF Transilvania a urcat de la un minim de 1,9098 RON, la nceputul ultimei saptamani din octombrie, pna la 2,05 RON, pragurile de rezistenta aflndu-se la 2,1 si 2,2 RON. Pentru aceeasi scadenta, actiunile SIF Muntenia au fost cotate la 1,3 RON, iar titlurile SIF Oltenia au nregistrat pentru Craciun un maxim istoric de 2,55 RON, n timp ce pentru martie preturile au urcat de la 2,4480 la 2,665 RON.

Titlurile RRC au fluctuat pentru scadenta decembrie n culoarul 0,1306-0,1450 RON, cu pragurile de rezistenta la 0,1510 si 0,1550 RON, iar pentru martie 2006 cotatiile au variat ntre 0,14 si 0,1540 RON, scadenta la care pragurile suport se afla la 0,113 si 0,125 RON, iar cel de rezistenta la 0,1570 RON. Si pentru actiunile SNP a fost estimata o apreciere a cotatiilor, pentru finele anului ntre 0,4441 si 0,4850 RON, valoare ce reprezinta si pragul de rezistenta, iar pentru martie ntre 0,4780 si 0,5 RON.

Actiunile BRD au fluctuat pentru decembrie ntre 14,1 si 14,5 RON, pragul-suport aflndu-se la 13,665 RON, n timp ce Banca Carpatica a fost cotata la 0,6 RON. Titlurile Bancii Transilvania au fost cotate pentru decembrie la 1,3050 RON, iar pentru martie preturile au variat intre 1,2665 si 1,3449 RON.

Pietele la termen in lume

Perspectivele pe care le are piata derivatelor de la Sibiu sunt bune, sustin reprezentantii BMFMS. Asta deoarece pe alte piete dezvoltate de capital, cum este bursa de marfuri americana, tranzactiile cu produse derivate reprezinta 60% din totalul pietei de capital. Ca urmare, si la noi este de asteptat ca tranzactiile cu produse derivate sa capete amploare. In plus, Victor Pop, reprezentant Vanguard, a sustinut ca viitorul apartine pietei derivatelor. Ca explicatie este faptul ca piata derivatelor ar trebui sa fie, din punctul de vedere al valorii tranzactiilor, de cateva ori peste piata spot (BVB), dar in Romania piata derivatelor reprezinta numai 20-30% din cea spot, a comentat Victor Pop. In plus, Romania nu se bucura de o pozitie buna in regiune. Reprezentantii Bursei din Sibiu au facut o comparatie cu Polonia, Ungaria si Grecia. Daca in Ungaria, aflata la jumatatea bursei romanesti, numarul mediu de contracte este de 2.500/zi, in Grecia aceasta piata a ajuns la 15.000 de contracte pe zi, ceea ce inseamna cu 50% peste situatia din Romania, a comentat directorul BMFMS.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri