Desi in urma rezultatelor pozitive pe primul trimestru, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), estima ca pana la finalul anului piata asigurarilor de viata va recupera din pierderile inregistrate in 2009, Cornelia Coman, director general al ING Asigurari de Viata, este mai rezervata astfel ca, intr-un scenariu pozitiv, piata de profil va stagna in 2010.
Astfel, potrivit datelor colectate de arbitrul pietei asigurarilor de la societatile din piata, in primele trei luni sectorul cu cel mai mare avans a fost cel al al politelor de asigurare de viata, care au crescut cu 6,74% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 419,82 milioane de lei prime brute subscrise.

Totodata, sumele aferente rascumpararilor totale si partiale platite de companiile de asigurari de viata au scazut cu 21,2% fata de primul trimestru din 2009, de la o valoare de 116,5 milioane de lei inregistrata la 31 martie 2009, la 91,80 milioane de lei, la aceeasi data din 2010.

„Aceasta evolutie s-a facut simtita inca din a doua parte a anului trecut si CSA considera ca asigurarile de viata vor putea recupera in 2010 decalajul marcat in 2009”, declara presedintele CSA, Angela Toncescu la publicarea datelor preliminare aferente primului trimestru al acestui an.

Avansul industriei vine din scaderea numarului de rezilieri si cresterea vanzarilor noi de polite Unit-Linked

Cresterea nivelului de prime brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata a venit, la nivelul intregii industrii, din scaderea numarului rezilierilor si din cresterea vanzarilor noi, in special, pe clasa de polite unit -linked (asigurari de viata cu component investitionala n.r.), a explicat directorul general al ING, Cornelia Aurelia Coman (foto) avansul industriei din primele trei luni ale acestui an.

“Segmentul unit-linked a crescut pentru ca, in continuare, in Romania, polita de asigurare de viata este comparata cu depozitul bancar. Anul trecut, cand dobanzile la depozitele bancare erau mari, iar asigurarea de viata iti oferea un randament de 2-3% la politele traditionale, respectiv nicio garantie la unit-linked preferintele romanilor in ceea ce priveste economisirea se indreptau in mod evident spre produsele bancare. Odata cu scaderea dobanzilor la depozitele bancare si interesul pentru asigurarile de viata a crescut devenind un instrument de economisire interesant”, a mai comentat oficialul ING Asigurari de Viata, companie lider pe segmentul de viata din piata romaneasca cu prime brute subscrise in valoare totala de 136 milioane de lei in primele trei luni din 2010.

Cornelia Coman a mai spus ca cele doua produse financiare, depozitul bancar si asigurarea de tip unit-linked sunt complementare si nu ar trebui sa se canibalizeze in mod normal pentru ca ambele acopera doua nevoi total diferite.

Un alt factor care a contribuit la cresterea sectorului viata din industria locala tine de faptul ca unii dintre actualii clienti au venit cu prime unice suplimentare. “Acestea se reflecta imediat in volumul de prime brute subscrise in sensul unei cresteri”, a mai detaliat Coman.

Un scenariu pesimist de la seful liderului pietei asigurarilor de viata: Ar fi bine daca piata ar stagna in 2010

Cornelia Coman se declara insa mai rezervata in privinta evolutiei segmentului asigurarilor de viata si nivelul la care industria va incheia anul pe fondul ultimelor anunturi facute de guvern.

“Anuntarea masurilor guvernului, despre care nu cred ca se vor opri aici vor avea un impact major negativ asupra pietei de asigurari si mai ales asupra segmentului de asigurari de viata care depinde de nivelul veniturilor disponibile ale potentialilor clienti. De aceea, cred ca daca industria va stagna in 2010, vom putea spune ca am avut un an bun”, a declarat Cornelia Aurelia Coman in cadrul unei intalnirii informale cu presa.

Anul trecut segmentul asigurarilor de viata a scazut cu 13% fata de 2008 de la 1,868 miliarde de lei pana la 1,625 miliarde de lei (383 mil. euro) in 2009.

Ea a adaugat ca, in acest context de incertitudine in care veniturile scad, iar rata somajului creste, clientii vor amana decizia de cumparare a unei asigurari de viata. “Cu toate ca ar trebui sa fim asigurati tocmai pentru astfel de perioade de maxima incertitudinea din punct de vedere financiar si tulburare economica si sa nu ne mai bazam pe stat, cred ca oamenii vor amana decizia de a contracta asigurari de viata”, a comentat Coman, care ocupa si functia de vicepresedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR).

Desi nevoia unei astfel de polite este poate mai bine inteleasa astazi decat inainte, in opinia Corneliei Coman, nu vom vedea in perioada urmatoare un comportament de economisire accentuat si mai ales predilectia pentru incheierea unei asigurari care sa acopere numai riscul de deces.

Deductibilitatea fiscala

Privind posibilitatea acordarii unei deductibilitati fiscale pentru asigurarile de viata masura despre care specialistii spun ca ar impulsiona vanzarile in industrie, vicepresedintele USAR a mentionat ca aceasta ramane o posibilitatea aplicabila insa, cel mai devreme, de la 1 ianuarie 2012 din cauza turbulentelor din eocnomie. “ Am avut o prima intalnire la Ministerul de Finanate, insa am discutat partea tehnica acum va trebui sa vedem cum va fi reflectata in Codul Fiscal o astfel de prevedere”, a concluzionat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Aurelia Coman.

Citeste aici mai multe detalii despre propunerea UNSAR de acordare a unei deductibilitati fiscale pentru asigurarile de viata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri