Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut certificate de trezorerie cu scadenta la un an de 474,65 milioane de lei, sub valoarea programata, de 800 de milioane de lei, la un randament mediu de 7% pe an, foarte apropiat de cel din licitatia precedenta pentru astfel de titluri, de 6,99%, informeaza Mediafax.
Nivelul maxim al randamentului pe care MFP il va plati pentru titlurile vandute este tot de 7% pe an, iar cererea pentru certificate din partea bancilor a fost de 1,438 miliarde de lei.

Cea mai recenta operatiune pentru certificate la un an a fost organizata pe 19 iulie, cand MFP a vandut titluri de 157,25 milioane lei, reprezentand doar 21% din valoarea programata, de 750 milioane lei, la un randament mediu de 6,99% pe an, similar cu cel din licitatia precedenta.

Licitatia de luni este prima operatiune de de acest fel organizata in luna august, cand Finantele au programat sa atraga 4,6 miliarde de lei (1,1 miliarde euro) de la banci prin emisiuni de titluri de stat, similar cu valoarea programata pentru luna iulie.

In iulie, MFP a imprumutat doar 1,38 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu mult sub programul initial, de 4,65 miliarde de lei, in conditiile in care Trezoreria a incercat sa mentina randamentul mediu la sub 7% pe an.

Totusi, pentru acoperirea deficitului de lichiditati, Ministerul a vandut, saptamana trecuta, pe 28 iulie, certificate de trezorerie in euro cu scadenta la un an, de 1,213 miliarde de euro, de trei ori mai mult comparativ cu valoarea programata, de 400 de milioane de euro, la o dobanda de 4,9% pe an.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat prin vanzarea de titluri de stat 22,61 miliarde de lei de la bancile comerciale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri