Relatia dintre persoanele care au luat credite in trecut si bancheri este "la cutite" in aceste zile, "marul discordiei" fiind, plastic analizand, OUG 50/2010 privind creditele prin care se transpune directiva europeana ce solicita costuri transparente. Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank - una dintre cele mai mari banci de pe piata, afirma ca in Romania creditele trebuie sa fie mai ieftine, dar subliniaza ca scopul OUG 50/2010 a fost inteles gresit.
Directiva europeana ce sta la baza OUG 50/2010 solicita bancilor sa precizeze clar si intr-o modalitate transparenta costurile asociate creditelor, dar Ordonanta 50 nu este suficient de clara, iar clientii bancilor au vazut in aceasta initiativa legislativa posibilitatea de a obtine dobanzi cu 4-5 puncte procentuale mai mici.

Steven van Groningen (foto) intelege nemultumirile, dar nu poate sa inteleaga de ce statul a stat degeaba aproximativ 2 ani de zile si abia in ultima clipa a realizat OUG 50/2010, fara sa analizeze corect toate aspectele ei si fara sa o faca extrem de clara.

"Problema este simpla. Este o problema de interpretare a legii. Sistemul bancar a cerut un singur lucru: ca transpunerea directivei sa se faca printr-o lege clara. Legile nu se fac asa repede, repede", afirma presedintele Raiffeisen Bank Romania.

El afirma ca Ordonanta privind creditele populatiei este gresita si nu avantajeaza clientii, pentru ca nu tine cont ca majoritatea imprumuturilor sunt in euro, iar Euribor este la nivelul minim si urmeaza sa creasca. Practic, bancile vor introduce in prezent indicele Euribor in locul indicelui propriu de referinta, insa analistii estimeaza cresteri pentru Euribor.

Guvernul a aprobat in iunie OUG 50/2010 pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune in legislatia romaneasca Directiva Europeana 48/CE/2008. Ordonanta urmeaza sa fie analizata de Parlament, iar un rezultat ar putea sa apara in urmatoarele saptamani.

"Daca se va ajunge la o interpretare gresita a acestei legi atunci bancile vor inregistra pierderi foarte mari, intreg sistemul bancar va avea mari pierderi. Este clar ca trebuie sa se mentina acelasi DAE la creditele aflate in sold. Clientii interpreteaza gresit aceasta Ordonanta si considera ca trebuie sa li se scada costurile, se duc la avocati si vin in instanta sa se judece", explica Steven van Groningen.

Bancherul a adaugat ca in prezent are circa 1.000 de cazuri de clienti care au actionat banca in instanta si daca o sa mai apara sigur ca va trebui sa se judece, desi asta inseamna si costuri marite de judecata.

Din punct de vedere al dobanzilor, conform cu OUG 50/2010, formula de calcul a dobanzii trebuie sa includa o marja fixa si un indice de referinta al monedei in care se acorda sau s-a acordat creditul (Euribor, Libor, Robor).

Cieste si analiza: "Milioane de romani cu credite urmaresc evolutia Robor si Euribor. Vezi ce estimeaza economistii"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri