Erste Group a inregistrat la noua luni un profit net dupa impozitare si plata intereselor minoritare de 736,8 milioane euro, cu 2,3% mai mare fata de castigul din ianuarie-septembrie 2009, ca urmare a reducerii costurilor de risc si imbunatatirii aspectelor economice din Europa Centrala si de Est, informeaza Mediafax.
"Erste Group a continuat sa isi imbunatateasca profitabilitatea in cel de-al treilea trimestru al anului 2010, pe baza venitului operational care a depasit pentru prima oara 2 miliarde euro, a reducerii costurilor de risc si a imbunatatirii treptate a aspectelor economice fundamentale in Europa Centrala si de Est. Principalele piete ale Erste Group - Cehia, Slovacia si Austria - au continuat revenirea sustinuta, in timp ce Romania continua sa se confrunte cu dificultati economice in contextul aplicarii unor masuri de austeritate dure, iar Ungaria a introdus o taxa bancara ce va afecta puternic rezultatele filialei noastre locale", a explicat, in raportul financiar pentru primele noua luni, Andreas Treichl (foto), CEO al grupului austriac.

Provizioanele de risc au crescut fata de anul trecut cu 9,6% de la 1,449 miliarde euro la 1,588 miliarde euro.

Profitul operational s-a imbunatatit in primele noua luni, atingand nivelul de 3,028 miliarde euro, cu 9,1% peste nivelul de 2,776 miliarde euro din ianuarie-septembrie 2009. Aceasta evolutie pozitiva a fost generata cu precadere de cresterea venitului net din dobanzi si a venitului net din comisioane, precum si de scaderea cheltuielilor operationale. In acelasi timp, venitul net din tranzactionare a scazut.

Per total, veniturile operationale au crescut cu 4,3%, la 5,9 miliarde euro. Acest rezultat provine indeosebi din majorarea venitului din dobanzi, cu 6,1% la 4,075 miliarde euro, precum si din cea a venitului net din comisioane, cu 9,7% la 1,44 miliarde euro.

In ceea ce priveste venitul net din tranzactionare, s-a inregistrat o scadere cu 23,7%, atingandu-se valoarea de 383,9 milioane euro. Reducerea cheltuielilor administrative generale cu 0,3%, de la 2,88 miliarde euro la 2,87 miliarde euro, a influentat, de asemenea, acest rezultat. Astfel, si raportul cost/venit a continuat sa se imbunatateasca pana la 48,7%.

Totalul activelor s-a majorat in perioada analizata cu 2,4%, fata de finele anului 2009, atingand valoarea de 206,5 miliarde euro.

In paralel cu o usoara scadere a activelor ponderate la risc, rata solvabilitatii s-a imbunatatit de la 12,7% la sfarsitul exercitiului 2009, la 13% la 30 septembrie 2010.

"Erste Group se asteapta ca evolutia operationala solida de pana acum, in valoare anualizata, sa se mentina in ultimul trimestru al acestui an. Aceasta tendinta este de asteptat sa continue in 2011, intrucat veniturile se vor majora pe fondul cresterii creditarii cu un procent in jurul cifrei de 5% si a mentinerii marjelor, precum si a unui management strict al costurilor", se mai arata in raportul Erste.

Grupul noteaza ca cele mai dezvoltate piete ale Erste Group din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Austria, Republica Ceha, Slovacia sau Ungaria, au depasit cu succes recesiunea si se estimeaza ca vor avea o crestere economica cel putin moderata in 2010.

De asemenea, potrivit bancii, in 2011, cresterea economica este de asteptat sa revina si in Romania si Croatia, in linie cu revenirea cererii interne.

Erste controleaza indirect grupul BCR, care include banca BCR, BCR Banca penrtu Locuinte, BCR Administrare Fond de Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri