Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a publicat pe site-ul propriu, in sectiunea Dezbatere Publica, conform principiului transparentei decizionale, doua proiecte de acte normative, cu privire la aderarea si evidenta participantilor pe Pilonul III si fuziunea fondurilor de pensii facultative, a anuntat arbitrul pensiilor.
Proiectul normei privind aderarea si evidenta participantilor la fondurile de pensii facultative a fost elaborat in vederea inlocuirii reglementarilor deja existente in acest domeniu si contine prevederi suplimentare cu privire la evidenta participantilor, suspendarea platii contributiei la un fond de pensii facultative, forma si continutul actului individual de aderare precum si procedura de modificare a acestuia.

Totodata, actul normativ reglementeaza un nou cadru de organizare a datelor personale ale participantilor la fondurile de pensii facultative, prin instituirea unui „Registru al participantilor la fondurile de pensii facultative”. Proiectul normei prevede abrogarea, la data intrarii in vigoare, a Normei nr. 12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative si a Normei nr. 19/2006 pentru modificarea Normei nr. 12/2006 privind participantii la un fond de pensii facultative, precum si orice alte dispozitii contrare.

Proiectul normei privind fuziunea fondurilor de pensii facultative reglementeaza etapele operatiunii de fuziune pe care administratorii de fonduri de pensii facultative implicate trebuie sa le urmeze pentru a obtine atat decizia de autorizare prealabila a fuziunii fondurilor cat si decizia de autorizare definitiva. Dispozitiile actului normativ contin prevederi referitoare la documentele necesare si termenele in care se realizeaza operatiunea de fuziune. Precizam faptul ca, similar Pilonului II, procesul de fuziune al fondurilor de pensii facultative se desfasoara sub conditia exprimarii acordului prealabil al participantilor fondului de pensii care urmeaza a fi absorbit.

Proiectele de acte normative se vor afla in dezbatere publica pana la data de 22 ianuarie 2011.

Reglementarile ce urmeaza a fi adoptate de catre CSSPP sunt publicate pe website-ul institutiei csspp.ro, inaintea parcurgerii procedurii de aprobare a acestora in cadrul institutiei, astfel incat persoanele interesate sa poata lua cunostinta de continutul acestora si sa formuleze eventuale propuneri si observatii.

La 30 noiembrie 2010, 216.895 participanti contribuiau la cele 13 fonduri de pensii facultative, administrate de 10 companii, mentinandu-se trendul usor ascendent al cresterii numarului de participanti de la inceputul functionarii sistemului: o crestere fata de 2009 cu 15,9% - decembrie si cu 18,0% - noiembrie. Fata de luna precedenta, cresterea a fost cu 1,3%.

Activele nete s-au mentinut in noiembrie 2010 in trendul semnalat de la inceputul functionarii sistemului. Astfel, fondurile de pensii facultative detineau active nete in valoare de 314,4 milioane lei (73,2 de milioane euro1). Comparativ cu decembrie 2009, activele nete au crescut cu 54,1%, iar fata de noiembrie 2009 cu 63,7%. Fata de luna precedenta ac., cresterea a fost cu 2,4%.

In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, in luna noiembrie 2010, pentru 54,1% dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, 33,5% dintre participanti au platit singuri contributiile, iar 12,4% dintre participanti au platit contributiile impreuna cu angajatorii lor.

In luna noiembrie 2010, ponderea cea mai mare in structura de plasamente a fondurilor de pensii facultative era detinuta de titlurile de stat (63,6%), in scadere fata de 2009.

In noiembrie 2010, 91,2% din activele fondurilor de pensii facultative erau plasate in tara, iar restul de 8,8% erau investitii externe.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri