Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anuntat oficial in cadrul conferintei de presa cu secretarul de stat american Hillary Clinton, deschiderea unui nou centru al furnizorului de servicii informatice IBM pe piata locala, el spunand ca Romania asteapta si alte investitii de acest gen, scrie Mediafax.
"SUA sunt deja unul dintre cei mai importanti investitori straini in economia romaneasca. Asteptam sa crestem volumul acestora, incluzand deja luata decizie privind o fabrica IBM care va fi creata in Romania si care este de asteptat ca va genera circa 3.000 de locuri noi de munca", a spus Baconschi.

El a adaugat ca exista un "dialog coerent politic, in sectoarele energiei, afacerilor strategice, in temele transatlantice si in cadrul NATO".

"Avem suficienta incredere politica, ne stim foarte bine si am vrea sa vedem mai multe companii americane investind in Romania", a adaugat el "Si noi am vrea", a raspuns Hilary Clinton.

Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat pentru ca nume mari din industria IT&C, precum IBM, Oracle, Dell si Ericsson, intentioneaza sa aloce fonduri importante pentru dezvoltarea operatiunilor din Romania, investitiile urmand sa fie sustinute si de o schema de ajutor de stat pe care Ministerul Comunicatiilor o pregateste.

IBM Romania are doua sedii, trei centre internationale (dintre care doua la Bucuresti si unul la Brasov) si inca un centru de inovatie in Capitala. Compania a avut anul trecut afaceri de 53,4 milioane de euro si un profit net de 11 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Prin angajarea a inca 3.000 de oameni IBM ar putea deveni cel mai mare angajator din IT-ul local

IBM avea anul trecut 1.400 de salariati in Romania si in cazul in care va deschide un nou centru va ajunge cel mai mare angajator din IT pe piata locala. In prezent, compania IT care are cel mai multi salariati este HP, cu peste 3.000 de persoane. Conducerea companiei isi doreste ca la finalul acestui an sa ajunga la 3.600 de persoane. Dintre acestia aproximativ 3.000 de persoane vor lucra in cadrul centrului de servicii Global eBusiness Operations Center (Geboc).

Relatiile economice dintre Romania si SUA se desfasoara in baza Tratatului din 1992. La 30 noiembrie 2010, volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari a fost de 1,328 miliarde de dolari, dintre care importuri din SUA in valoare de 656,613 milioane de dolari si exporturi de 671,607 milioane de dolari.

La 30 septembrie 2010, investitiile americane in Romania se ridicau la nivelul de 981,7 milioane dolari, reprezentand 2,6% din totalul investitiilor straine directe. SUA ocupa locul 10 in topul investitorilor dupa Olanda, Austria, Germania, Franta, Grecia, Cipru si Italia. Tot la 30 septembrie 2010, numarul firmelor romanesti constituite cu capital american era de 6.198 reprezentand 3,62% din totalul societatilor mixte inregistrate.

Dincolo de relatiile strict economice, SUA au investit si sub alte forme in Romania. Astfel, incepand din 1990, prin intermediul programului "Support for East European Democracies" SUA au oferit Romaniei o asistenta nerambursabila in valoare totala de circa 600 de milioane de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri