IBM, filiala locala a celui mai mare furnizor de servicii la nivel mondial, ar putea infiinta un centru cu pana la 3.000 de angajati, in timp ce producatorul de software Oracle ar putea sa relocheze un centru din Africa.
Totodata, furnizorul de echipamente telecom Ericsson vrea sa angajeaza inca 500 de persoane in centrul de servicii pe care il detine, a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

"De asemenea, Dell (n.red al treilea jucator mondial pe piata de calculatoare) a venit cu o propunere pentru un centru in care si-ar putea desfasura activitatea cateva sute de angajati. In cazul IBM, noi am propus ca posibile locatii orasele Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, importante centre universitare, care pot asigura forta de munca necesara", a mai spus Vreme, conform Mediafax.

IBM, Oracle, Dell si Ericsson, intentioneaza sa aloce fonduri importante pentru dezvoltarea operatiunilor din Romania, investitiile urmand sa fie sustinute si de o schema de ajutor de stat pe care Ministerul Comunicatiilor o pregateste.

"Alaturi de alte state din zona, Romania se afla intr-o competitie pentru atragerea acestor companii si, pe langa resursele umane, infrastructura buna in domeniul telecom si facilitatile acordate programatorilor, trebuie sa aduci argumente in plus pentru atragerea lor. Ministerul Comunicatiilor lucreaza la o schema de ajutoare de stat pentru companiile care vor sa dezvolte in Romania afaceri in domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmand sa se numere IBM, Oracle, Dell si Ericsson", a spus Vreme.

IBM Romania are doua sedii, trei centre internationale (dintre care doua la Bucuresti si unul la Brasov) si inca un centru de inovatie in Capitala. Compania a avut anul trecut afaceri de 53,4 milioane de euro si un profit net de 11 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

La finele anului trecut, ministrul Vreme a anuntat ca, la Targu Mures, ar putea fi infiintat un centru de cercetare al IBM, in care va fi instalat un "supercomputer" la care va fi conectata intreaga zona balcanica.

"Centrul in care IBM ar putea angaja 3.000 de salariati este diferit de proiectul din Targu Mures", a explicat Vreme.

IBM ar putea deveni cel mai mare angajator din IT-ul local

IBM avea anul trecut 1.400 de salariati in Romania si in cazul in care va deschide un nou centru va ajunge cel mai mare angajator din IT pe piata locala. In prezent, compania IT care are cel mai multi salariati este HP, cu peste 3.000 de persoane.

La finalul lui 2011 conducerea companiei isi doreste sa ajunga la 3.600 de persoane. Dintre acestia aproximativ 3.000 de persoane vor lucra in cadrul centrului de servicii Global eBusiness Operations Center (Geboc).

In aprilie, presedintele diviziei Service a Dell, Steve Schuckenbrock, a anuntat ca un miliard de dolari vor fi alocati in urmatorii doi ani pentru infiintarea a zece centre de date si extinderea serviciilor pentru clienti, astfel incat sa faciliteze vanzarile de hardware, software si servicii destinate companiilor mari.

De asemenea, compania americana urmeaza sa infiinteze 12 centre de solutii globale in acest an si alte zece in urmatoarele 18 luni. Noile centre de date vor fi infiintate in Statele Unite, Europa si Asia, potrivit lui Schuckenbrock, citat de Bloomberg.

Pe de alta parte, Oracle , unul dintre cei mai mari producatori mondiali de software de business, avea la inceputul acestui an aproximativ 1.700 de angajati pe piata locala, insa de atunci recrutarile au fost continue. Compania a inregistrat anul trecut afaceri de 75,5 milioane de euro pe piata locala.

Totodata, grupul suedez de telecomunicatii Ericsson are o puternica prezenta in Romania, afacerile subsidiarei locale atingand 563,7 milioane de lei (132,7 milioane euro) in 2010.

Cu aproape 1.300 de angajati, din care circa 800 in centrul de servicii deschis in 2007, Ericsson va continua si in acest an angajarile in Romania, potrivit declaratiilor reprezentantilor companiei.

In 2010, cifra de afaceri din industria romaneasca IT&C a atins 8,8 miliarde euro, cu 6% peste cea inregistrata in 2009, iar exporturile au urcat cu aproximativ 45%, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Tehnica de Calcul (ITC) si dat publicitatii in luna mai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri