Daca in urma cu 15 ani, cand spuneam „noua economie”, ne refeream in special la IT si biotehnologie, in prezent sunt prea putine domenii care nu au fost atinse de schimbarile spectaculoase aduse de inovatii si de mentalitatea moderna.
Romania, candva o forta mondiala a informatizarii, „s-a topit” insa odata cu caderea comunismului - cererea de pe piata tehnologica este mult mai mare decat oferta si Europa are o perspectiva negativa asupra tarii.

Putini stiu ca Romania era, la finalul anilor `80, una dintre cele mai puternice tari din lume la nivel de informatizare, sistemul educational fiind foarte bine pus la punct. Ba chiar se putea vorbi de „un Sillicon Valley din Pipera”, loc unde si Florin Talpes lucra inainte de caderea comunismului.

Florin Talpes este unul dintre cei mai bine clasati antreprenori, atat in Romania, cat si la nivel mondial, produsul BitDefender fiind ales de mai multe organisme independente de statistica numarul unu pe mai multe piete. Experienta de peste 30 de ani in antreprenoriat ii confera acestuia o viziune larga, cunostinte de business si siguranta deosebita in afirmatii.

„Piata interna a informatizarii s-a topit odata cu caderea regimului comunist. In prima jumatate a anilor `90 a inceput primul val de migratie din Romania, care s-a amplificat spre finalul deceniului”, povesteste el, relaxat, dintr-un birou al sediului BitDefender din West Gate, Militari. In mana tine un pix cu care, din cand in cand, traseaza cateva informatii succinte pe foile albe din fata sa, ajutandu-l sa isi sintetizeze mai bine gandurile.

Dupa 1990, strategia de informatizare a tarii nu a mai avansat. De-a lungul timpului, Florin Talpes a fost chemat pentru a sprijini crearea de noi strategii insa, intr-un final, niciuna nu a fost implementata. „Este un obicei sa avem legi si sa nu le respectam”.

Cu toate acestea, educatia stiintifica si tehnologica s-a pastrat - diminuata putin. Coloana vertebrala a tehnologiei si a IT-ului exista inca, dovada ca nu se poate vorbi de somaj in randul absolventilor de informatica sau calculatoare. „Cei mai buni pot ajunge, dupa niciun an, la salarii la care altii nu ar visa intr-o viata!”.

Salariat sau antreprenor?

Antreprenoriatul nu este o actiune determinista in care cineva isi planifica sa inceapa pe 2 ianuarie si pe 12 mai sa devina faimos. Nu este ceva predictibil ci, mai degraba, te intalnesti cu oportunitatea, este un context de energie si pasiune, rosteste raspicat Talpes.

„Eu as recomanda ca, in prima faza, tinerii sa lucreze intr-o echipa care detine cunostinte pe un anumit domeniu. O echipa buna este o universitate exceptionala si, in timp, poti sa vezi oportunitati pe care acea echipa nu le monetizeaza si nu le va monetiza. Cu aceste cunostinte poate, ulterior, sa isi dezvolte ideile”, spune Talpes.

Multinationalele cu prezenta in Romania au, din fericire dar si din pacate, doua lucruri care „se bat cap in cap”. Este un lucru pozitiv faptul ca ele sunt adevarate universitati unde poti sa inveti multe despre management financiar, marketing sau tehnologie. Pe de alta parte, multe dintre multinationale sunt centralizate, acolo se executa, „se sterilizeaza responsabilitatea”, se franeaza antreprenoriatul. „Este bine ca cei care au calitati antreprenoriale sa nu stea suficient de mult ca sa fie infectati. Eu as recomanda 2-3 ani, pana cand nu prind gustul corporatist”.

Este mai greu sa incepi un proiect personal astazi, decat in anii `90?

La inceputurile sale ca antreprenor, Talpes nu stia ce-i aia „start-up”. Pe atunci nu exista legislatie, infrastructura pentru intreprinzatori si, din acest punct de vedere, era mai greu. Initial lucra pentru companii din Franta si primea banii cash, lucru ciudat pentru vestici. Cand a aparut sistemul bancar, s-au lovit de alte probleme, tot de logistica iar TVA-ul le-a pus, iarasi, bete in roate.

„Si astazi este la fel, sunt oportunitati cu duiumul, este un mediu atat prietenos cat si ostil. Dar, pana la urma, tot de oportunitati tine”.
Societatea este in schimbare rapida. Trebuie sa inveti si sa te adaptezi rapid. “Acum doua decenii nu existau in vocabularul romanesc termeni precum „management”, „business” sau „start-up”. In Sillicon Valley este un principiu “ti-a venit o idee, poti sa fii sigur ca o mai au inca zece pe langa tine”. Si atunci chiar conteaza cine ajunge primul si cine ajunge cel mai bine.

Noua economie inseamna si o noua societate. Si aceasta are cateva caracteristici clare: este iute, trebuie sa fie spectaculos de performanta in executie si precisa. „Aici contrazicem putin spiritul balcanic, care este mai molcom, cu o filozofie de genul «timpul le rezolva pe toate». Da, le rezolva, dar nu neaparat bine”.

Europa este inca in urma SUA in ceea ce priveste inovatia, unul dintre motivele principale fiind faptul ca, pe Batranul Continent, intreprinderile care au controlul inovatiei sunt „matusalemice”, in timp ce corporatiile din State sunt tinere “chiar si Microsoft, la cei 25 de ani, este „un bebelus”, considera Talpes.

Este o legatura intre tinerete si faptul ca esti, sau nu, jucator cheie in inovatie.

In Europa, companiile dau faliment mai greu ca in SUA, de aici rezultand probleme cu repartitia resurselor umane. Ele raman „blocate” in cadrul unor companii mult timp. De asemenea, economia vest europeana are un regim socialist legat de contractele de munca, fiind foarte dificil sa dai afara un om, chiar daca nu performeaza, or un intreprinzator nou are nevoie de resurse, de oameni tineri in companie.

In general, europenii sunt mult mai reticenti in asumarea riscurilor. Daca in SUA noua din 10 companii dau faliment, dar a zecea are „super succes”, in Europa toate cele 10 companii au sanse mari de a supravietui, dar cu cresteri modeste, fara a aduce schimbari esentiale pietei. „Inovatia este legata de risc si de esec. Aici nu ne asumam esecul, deci castigam foarte putin. Nu schimbam societatea. Inovatia vine din societatile care isi asuma riscurile”, considera Talpes.

Lucrurile insa se vor putea schimba, si inca mai repede decat am anticipa. Tinerii romani incep sa se faca cunoscuti pe plan international, evolutia rapida a informatizarii mondiale se reflecta si in tara. Important este ca, in noua economie mondiala, sa nu iti ascunzi esecurile, ci sa ti le asumi si sa inveti din ele.

„Eu am inceput afacerea cu 200 de dolari, adica doua salarii din acea vreme. Nu conteaza banii, ci resursele umane. Am spus si voi spune asta intotdeauna”, incheie Florin Talpes.

Articol publicat in Revista Wall-Street, editia a doua: Noua economie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri